Óriási meglepetés a szlovák elnökválasztáson: váratlantul rosszul szerepelt Fico embere

Pénzcentrum2024. március 24. 11:31

42,51 százalékos eredménnyel sima győzelmet aratott Ivan Korčok EU-párti korábbi külügyminiszter a szlovák elnökválasztás szombati első fordulójában. Peter Pellegrini, a szlovák parlament jelenlegi elnöke, korábbi miniszterelnök 37,02 százalékot szerzett, így ő is bejutott a második fordulóba.

A vártnál sokkal jobban szerepelt, 42,51 százalékos eredménnyel sima győzelmet aratott Ivan Korčok EU-párti korábbi külügyminiszter a szlovák elnökválasztás szombati első fordulójában a nem hivatalos, de 100 százalékos feldolgozottságú eredmények szerint - írja az Új Szó.

Peter Pellegrini, a szlovák parlament jelenlegi elnöke, korábbi miniszterelnök 37,02 százalékot szerzett, így ő is bejutott a második fordulóba. A harmadik helyen Štefan Harabin, a legfelsőbb bíróság korábbi elnöke végzett 11,73 százalékkal, akit a magyar jelölt, Forró Krisztián követ 2,9 százalékkal. Igor Matovič korábbi miniszterelnök 2,18 százalékot szerzett. Ján Kubiš 2,03 százalékot, Patrik Dubovský 0,71 százalékot, Marian Kotleba 0,56 százalékot szerzett, Milan Náhlik pedig 0,13 százalékkal végzett.

Ivan Korčok mögött három ellenzéki párt is felsorakozott: a Progresszív Szlovákia (PS), a Szabadság és Szolidaritás (SaS), valamint a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH). Peter Pellegrini mellett áll a Robert Fico-féle kormánykoalíció két nagyobbik pártja, a Smer-SSD (Irány – Szlovák Szociáldemokrácia) és a Hlas-SD (Hang – Szociáldemokrácia). Kérdés, hogy a második fordulóban kihez állnak a többi jelölt hívei, elsősorban a 11,73 százalékot szerzett Štefan Harabiné. 

Címlapkép: Petr David Josek, MTI/MTVA

Címkék:
szlovák, szlovákia, szavazás, világ, választás, elnökválasztás,