Nagy port kavart a kiszivárgott hangfelvétel: Moszkva szerint Németországot nem "nácítlanították" eléggé

Portfolio2024. március 4. 20:03

Tovább bonyolódik annak a német hangfelvételnek az ügye, amelyen két német tiszt beszélget a Krími híd felrobbantásának tervéről. Hétfőn megszólalt Dmitrij Peszkov, a Kreml, illetve Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője, aki azt mondta, az események azt mutatják, hogy Németországot nem „nácítlanították” eléggé - írja a Portfolio a Reuters alapján.

A március 1-jén a TASZSZ hírügynökség és Margarita Szimonján, az RT (volt Russia Today) főszerkesztője által kiszivárogtatott hangfelvételen a német légierő két tisztje a német Taurus rakéták Ukrajnába szállításáról, illetve egy a Krími hídra mérendő esetleges rakétacsapásról beszélgetett. Boris Pistorius német védelmi miniszter vasárnap azt mondta, a hangfelvétel nyilvánosságra hozatala Vlagyimir Putyin Nyugat elleni „információs háborújának” része - írja a lap.

A német kormány elismerte a hangfelvétel hitelességét, a német kormányszóvivő szerint ugyanakkor ezzel a „hibrid támadással” Oroszország célja az, hogy bizonytalanságot keltsen a nyugati szövetségi rendszeren belül és megossza a Nyugat országait – írja a Reuters alapján a Portfolio. Dmitrij Peszkov Kreml-szóvivő hétfőn azt mondta, a lehallgatott hangfelvétel tartalma felveti azt a kérdést, hogy Olaf Scholz német kancellár ellenőrzése alatt tartja-e még a Bundeswehrt, vagy az a maga kezdeményezésére cselekszik.

Az Ukrajinszka Pravda szerint az orosz külügyi szóvivő, Marija Zaharova hétfőn arról beszélt, hogy a hangfelvétel azt bizonyítja, Németországot még nem „nácitlanították” teljesen. Hozzátette, mindez szörnyű következményekkel fog járni Németország számára, hacsak a német nép nem állítja meg a folyamatot - írják.

Címkék:
ukrajna, németország, putyin, világ, nyugat, háború, orosz-ukrán háború,