Most érkezett! Autóbusz méretű aszteroida suhan el a Föld mellett ma, szinte súrolni fogja a bolygót

Pénzcentrum2024. február 22. 15:15

Egy busz méretű aszteroida, a 2024 DW ma halad el a Föld mellett nagyjából 140 ezer mérföldes távolságban, ami közelebb van hozzánk, mint a Hold. Szakértők szerint ugyanakkor nem jelent veszélyt a bolygónkra - írta meg a Daily Mail.

Ma egy busz méretű aszteroida, a 2024 DW fog elhaladni a Föld mellett, 140 ezer mérföldes távolságban, ami még a Holdnál is közelebb van. Az aszteroida átmérője körülbelül 42 láb, ami meghaladja egy londoni busz hosszát és körülbelül fele akkora, mint egy kék bálna. A 2024 DW több mint 40 000 mérföld/óra sebességgel halad el a Föld mellett, ami nagyjából ötvenszerese a hangsebességnek.

Az aszteroidát az Tucsonban található Mount Lemmon Survey projektben dolgozó csillagászok fedezték fel. Jó hír, hogy a NASA online nyomkövetője is figyelemmel kíséri az ilyen közel repülő objetumokat, és Dr. Minjae Kim, a Warwicki Egyetem űrkutatási szakértője szerint az aszteroida nem jelent "valódi veszélyt" a Földre nézve.

Meglepő ugyanakkor, hogy a Hold jelenlegi távolsága a Földtől 401 964 km (249 768 mérföld), így a 2024 DW aszteroida ennek alig több mint felénél suhan majd el mellettünk. A NASA adatai szerint a nehezén már túl vagyunk, az objektum ugyanis hajnalban közelítette meg legközelebb a Földet és most már távolodik.

Egy földközeli objektum (NEO) akkor minősül annak, ha a Naphoz képest 1,3 csillagászati egységen belülre kerül. Az üstökösök és aszteroidák tudományos érdeklődésre tartanak számot, mivel viszonylag változatlan maradványai a Naprendszer keletkezésének. Egy aszteroida azonban

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Dr. Kim szerint ha valós fenyegetés állna fenn, a NASA bolygóvédelmi részlege tájékoztatná a közvéleményt. Egy tanulmány szerint viszont csak azok az aszteroidák jelentenek potenciális veszélyt, amiknek az átmérője meghaladja a 18 métert. A mostani 40 láb átmérő viszont csak 12 méteres átmérőnek felel meg, úgyhogy sosem volt komoly veszedelem. Érdemes ugyanakkor megjegyezni, hogy a Naprendszerünkben eddig ismert legnagyobb aszteroida a Ceres nevű aszteroida. Ennek az átmérője 580 mérföld (933 km!), de pályája miatt nem jelent közvetlen fenyegetést. 

Címkék:
űrutazás, világ,