Pénzcentrum • 2025. június 7. 11:04
A nyári vendéglátóhelyek árai tovább emelkedtek: egy étel-ital kombináció 3000-5000 forintba kerül, a lángos ára 1000 forint fölé kúszott, míg egy gombóc minőségi fagylalt 550-650 forintba kerül. Az alapanyagárak növekedése és a munkaerőhiány ellenére a fogyasztási kedv nem csökkent tovább az előző évhez képest.
A nyári szezon vendéglátóhelyein jelentős áremelkedés tapasztalható az inflációs hatások következtében. Horváth Zoltán, a Food Truck Show alapítója a Portfoliónak elmondta: "Közepes minőségben akár 3000 forintért lehet enni és mellé inni valamit, egy kimagasló minőségű street food fogás, és mellé egy sör, fröccs, vagy limonádé 5000 forint." Egy átlagos hamburger ára jelenleg 2900-3500 forint között mozog - írta a Portfolio.
A lángos, amely a nyári szezon egyik legnépszerűbb étele, szintén jelentős drágulást mutat. A fővárosban egy V. kerületi vendéglátóhelyen 2900-4900 forint közötti áron kínálják a különböző feltétekkel. A Balaton környékén már alig található 1000 forint alatti lángos, az alap változat 1300 forinttól indul, míg a sajtos-tejfölös verzió 1550-2100 forint között kapható, helyszíntől függően.
A fagylaltárak is emelkedtek. Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke szerint: "Az idei fagylaltárak nagyjából 550 forinttól indulnak, 500 forint alatt már csak nagyon kevés helyen kínálnak egy gombócot." Hozzátette: "Az olcsóbb termék vagy a lokáció miatt vagy a silány minőség esetén szokott előfordulni, akár már gyanús is lehet. Egy jó minőségű fagylaltot általában 550-650 forint között kínálnak a cukrász kollégák."
Az áremelkedés mögött elsősorban az alapanyagárak drasztikus növekedése áll. A cukrászatban nélkülözhetetlen csokoládé kilogrammonként 8-10 ezer forintba kerül, míg a kakaóvaj és kakaómassza ennél is drágább. A pisztácia kilogrammonkénti ára 10 ezer forintnál kezdődik, a minőségi pisztáciapaszta pedig 20-25 ezer forintba kerül kilogrammonként. "Ha ezt egy gombócra lebontjuk, akkor csak a pisztácia ára 150 forintot tesz ki" - magyarázta Erdélyi.
A vendéglátóipar másik jelentős problémája a munkaerőhiány. Nehéz megbízható szakembereket, de akár eladókat, mosogatókat vagy takarítókat is találni. Az egyszerűsített foglalkoztatásnál a munkáltató által fizetendő napi közteher 4400 forintra emelkedett idén. Erdélyi szerint a vendéglátóipar számára nagy segítség lenne, ha alkalmazhatnák a turisztikai idénymunkára vonatkozó kedvezményes, 2900 forintos közterhet.
NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!
Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)
A nehézségek ellenére Horváth Zoltán bizakodó: "Nehezek a körülmények, de nem lett sokkal rosszabb, mint tavaly, sőt. A munkaerőpiacon kifejezetten jók a kilátások." Véleménye szerint a street food és fesztiválmunka vonzó a fiatalok számára: "Ez a szegmens izgalmas a fiatalok körében. A fesztivál jellegű munkahelyeken, a szezonális munkára vágyó, jellemzően tanuló, kezdő munkavállalók sokan jönnek."
A szakember szerint bár az iparág "pengeélen táncol", a jelenlegi fogyasztási hajlandóság nem romlott tovább az előző évhez képest, sőt, enyhe emelkedés is tapasztalható. Amennyiben a gazdasági környezet nem romlik tovább, az ágazat összeomlása elkerülhető.