Kezdenek kilábalni a válságból a magyar boltok? Szűken, de már kezdhetnek örülni

Pénzcentrum2024. április 5. 08:30

2024. februárban a kiskereskedelem forgalmának volumene 1,1%-kal nőtt az előző év azonos időszakihoz képest. A szezonális és naptárhatással kiigazított adatok szerint a kiskereskedelmi forgalom volumene 0,6%-kal mérséklődött az előző hónaphoz viszonyítva. 2024. január–februárban a forgalom volumene – szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 0,8%-kal nagyobb volt az előző év azonos időszakinál.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 2,7, az üzemanyag-kiskereskedelemben 3,9%-kal bővült, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 2,1%-kal kisebb lett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene - közölte legújabb adatsorában a KSH.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene összességében 2,1%-kal csökkent. Az eladások volumene a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletekben 6,9, az iparcikk jellegű vegyes üzletekben 1,8%-kal nőtt, a textil-, ruházati és lábbeliüzletekben 2,8, a könyv-, számítástechnika-, egyébiparcikk-üzletekben 4,3, a bútor-, műszakicikk-üzletekben 10, a használtcikk-üzletekben 13%-kal kisebb lett. Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 7,9%-kal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 1,0%-kal csökkent.

ŸAz üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene 3,9%-kal nagyobb lett. A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 13%-kal nőttek.

Az országos kiskereskedelem forgalma folyó áron 1395 milliárd forintot ért el. A forgalom 50%-a az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 34%-a a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 16%-a az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott februárban.

Címkék:
élelmiszer, üzemanyag, ksh, kiskereskedelem, gazdaság, adatok, élelmiszer kereskedelem,