Orosz üzletlánc jöhet Magyarországra: meglepő kihívót kaphat az Aldi, a Lidl és a Penny

Pénzcentrum2024. április 1. 14:29

A Haszon.hu információi szerint a Mere, egy orosz diszkontlánc tervezi magyarországi piacra lépését, három éven belül 200 üzletet nyitva és 700 millió eurós forgalmat célozva meg. Mindez új versenyhelyzetet teremthet a hazai kiskereskedelmi piacon.

Újabb diszkontlánc érkezhet Magyarországra a közeljövőben, amennyiben a Haszon.hu által megszerzett információk valóságnak bizonyulnak. Egy levél alapján, mely a portál kezébe került, az orosz Mere kiskereskedelmi vállalat tervei között szerepel, hogy három éven belül 200 boltot nyitna Magyarországon, 700 millió eurós forgalmat tűzve ki célul.

A portál által idézett email szerint, melyet a Mere képviselői küldtek potenciális üzleti partnereiknek február végén, „Örömmel tájékoztatjuk arról, hogy az európai MERE szupermarket hálózat mostantól Magyarországon is elérhető lesz”. A levélből kiderül, hogy a cég már az első évben 20 boltot tervez megnyitni Budapesten és annak agglomerációjában.

A Mere, mely egy Penny, Lidl és Aldi típusú diszkontlánc modellje alapján működik, 2009-ben jött létre. Az elmúlt évek során 20 országban - többek között Belgiumban, a Cseh Köztársaságban, Észtországban, Kazahsztánban, Németországban, Spanyolországban és Görögországban - mintegy 2500 üzletet nyitott meg.

Az orosz-ukrán konfliktus és az orosz gazdaságot érintő szankciók akadályokat gördítettek a vállalat ellátási láncának és terjeszkedési terveinek útjába. Ennek ellenére a cég 2023-ban bejelentette kelet-európai expanziós stratégiáját. Jelenleg is van már Mere üzlet többek között a balti államokban és Romániában, Lengyelország révén pedig már jelen van a V4-ek piacain is.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A magyar piacon való megjelenése komoly változásokat hozhatna a kiskereskedelmi szektor dinamikájába. Jelenleg is több vállalat verseng egymással ezen a területen, rendszeresen felmerülnek spekulációk arról, ki lesz kénytelen kiszorulni. A magyar kormány ráadásul nem teszi könnyűvé a külföldi tulajdonú láncok helyzetét. Az újonnan érkező Mere tehát tovább bonyolíthatja az amúgy is összetett piaci helyzetet.

Címkék:
vásárlás, aldi, lidl, penny, kiskereskedelem, oroszország, vállalat, orosz, haszon, diszkontlánc,