A pelenkagyártó csecsemőkről felnőttekre vált át: ide vezetett a drasztikusan kevés gyerek születése

Pénzcentrum2024. március 27. 13:46

Az Oji Holdings, reagálva Japán gyorsan öregedő társadalmára és a születésszám drasztikus csökkenésére, bejelentette, hogy csecsemőpelenka-gyártását felfüggeszti és a felnőtteknek szánt pelenkák piacára koncentrál. A további termelést Malajziában és Indonéziában tervez, ahol növekvő keresletet tapasztal - írta meg a BBC.

Az Oji Holdings - egy japán pelenkagyártó vállalat- bejelentette, hogy megváltoztatja termelési stratégiáját. A cég mostantól a felnőtteknek szánt pelenkák gyártására összpontosít, és leállítja a csecsemőpelenkák előállítását Japánban. Ez a döntés az ország demográfiai változásainak fényében történt, mivel Japán népessége gyorsan öregszik, és a születések száma rekordalacsonyra esett.

A 2023-as adatok szerint Japánban 758 631 csecsemő született, ami 5,1%-kal kevesebb az előző évhez képest. Ez a legkevesebb születési szám, amit a 19. század óta feljegyeztek az országban. Az Oji Holdings tájékoztatása szerint leányvállalata,

az Oji Nepia évente 400 millió csecsemőpelenkát gyártott, ami jelentős csökkenést mutat a 2001-es 700 millió darabos csúcshoz képest.

A felnőtt pelenkák piaca ezzel ellentétben növekedést mutat. Becslések szerint ez a piac több mint 2 milliárd dollár értékű.

Japán lakosságának közel 30%-a 65 éves vagy annál idősebb, és a 80 év felettiek aránya meghaladta a 10%-ot.

Az Oji Holdings ugyanakkor jelezte, hogy továbbra is foglalkozik a babapelenka-gyártással Malajziában és Indonéziában, ahol növekvő keresletre számítanak.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Japán demográfiai helyzete aggodalomra ad okot. A népességcsökkenés és az elöregedés miatt Japán gazdaságát válság fenyegeti. A kormány próbálkozásai - mint például a gyermekekkel kapcsolatos programok finanszírozásának növelése - eddig nem hoztak jelentős változást a születési rátákban.

Ez a  probléma nem csak Japánban van jelen:

  • Hongkongban,
  • Szingapúrban,
  • Tajvanon
  • és Dél-Koreában is csökkennek a termékenységi ráta mutatók.

Kínában pedig már második egymást követő évben csökken a népesség létszáma. Ezek az adatok rávilágítanak arra, hogy Ázsia több országát is sújtja a demográfiai kihívások komplex problémahalmaza.

Címkék:
vásárlás, pelenka, japán, ázsia, kína, halálozások, születések száma,