Bekeményítenek a hazai webáruházak: légy óvatos, ez minden megrendelőt érint!

Pénzcentrum2024. március 11. 09:32

Hazánkban, az egész régióban is magas az utánvétes online vásárlások aránya: a csomagok mintegy 60 százalékát utánvétellel rendelik meg a vevők. Sokan azonban nem veszik át a termékeket, ezért összefogtak a webáruházak, hogy kiszűrjék a renitens vásárlókat.

Mint arról korábban beszámoltunk, a Rossmann arról tájékoztatta nemrég vásárlóit, hogy 2024. március 4-től változnak az Általános Szerződési Feltételei (ÁSZF). Arra is felhívták a figyelmet, hogy  fenntartják maguknak a jogot, hogy abban az esetben, ha a webáruházakban – nemcsak a Rossmann által üzemeltetett webshopban, hanem akár más webáruházban(!) - lebonyolított vásárlás során valaki több (tehát legalább kettő) alkalommal nem veszi át az utánvétes fizetési móddal megrendelt csomagját, úgy a drogéria kizárólag az online bankkártyás, illetve az általa kiállított ajándékkártyával történő fizetési módot tegye lehetővé számára.

De honnan tudhatja a Rossmann, ha nem az ő webáruházából rendel valaki utánvéttel és nem vette át a csomagját? Ezt is leírja a tájékoztatás: "A Rossmann a vásárlók számára elérhető fizetési módok meghatározása során az Utánvét Ellenőr Kft.-vel működik együtt." Erről a webáruházak számára nyújtott szolgáltatásról valószínűleg még kevés vásárló hallott.

Hangsúlyozták, ezzel a lépéssel elsősorban azt szeretnék elérni, hogy futár- és logisztikai kapacitásuk a lehető leghatékonyabban tudja kiszolgálni a vásárlóikat, illetve az 5 órán belüli kiszállítás időablakai megfelelően tudjanak hasznosulni. Főként ennél a szolgáltatásuknál tapasztalták ugyanis, hogy az át nem vett utánvétes csomagok foglalják a helyet a rendszerben, elvéve ezzel a lehetőséget más vásárlóktól, hogy igénybe vehessék az 5 órán belüli kiszállítást – írta a 24.hu-nak a Rossmann webshop vezetője, Fürjes Ádám.

Egy közepes méretű (évi 100 ezer csomagot kiküldő) webshopnál 1 százalékos visszaküldési aránnyal számolva is minimum 4 millió forint a felesleges kiadás az át nem vett utánvétes rendeléseknél. Az összes megrendelés mintegy 1-5 százalékában a vevők – anélkül, hogy ezt jeleznék előre a futárnak vagy a webáruháznak – nem veszik át az utánvétes csomagot, ami jelentős többlet költséget okoz a webáruházaknak, bevétel nélkül - írja a lap. Hozzáteszik, Ez a magatartás szerződésszegés, ez a magatartás szerződésszegés.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nagyjából négyezer forint költsége vana webshopnak egy nem túl nagy csomagon, amennyiben az utánvétes rendelést nem veszi át a vevő.

Címkék:
vásárlás, fizetés, házhozszállítás, online, csomagküldés, csomag, rossmann,