Brutálisan megdrágult a magyarok egyik kedvenc terméke: súlyos okok húzódnak a háttérben

Portfolio2024. február 27. 17:13

2024 januárjában az olívaolaj átlagosan másfélszer annyiba került az Európai Unióban, mint 2023 első hónapjában - írja a Portfolio. az összes uniós ország az olívaolaj éves inflációjának növekedéséről számolt be, a legmeredekebb áremelkedést az egyik legfontosabb felhasználónak számító Portugáliában regisztrálták (+69%), utánuk Görögország (+67%) és Spanyolország (+63%) következett. Magyarország e tekintetben a középmezőnyben helyezkedett el, nálunk közel 30 százalékkal drágult az olívaolaj.

A nyári drágulás hátterében elsősorban az állt, hogy súlyos aszályok tomboltak a legnagyobb olívatermelő országokban - Spanyolországot, a világ legnagyobb olívaolaj-termelőjét és -exportőrét hónapokon keresztül erős szárazság sújtotta, az állami meteorológiai ügynökség szerint az ország a harmadik legmelegebb nyarat tudhatja maga mögött, a nyári átlaghőmérséklet 1,3°C-kal magasabb volt az átlagosnál. A Mintec árupiaci adatszolgáltató cég adatai szerint Spanyolország olívaolaj-termelése a tavalyi nyári szezonban 610 000 tonnára esett vissza, mely több mint 50 százalékos visszaesést jelent a szokásos termelési mennyiséghez képest - írja a lap.

A spanyolországi helyzeten felül más jelentős európai olívaolaj-termelő országokban, köztük Olaszországban és Görögországban is akadtak hasonló problémák, a termelés csökkenésével kapcsolatos aggodalmak tovább hajtották felfelé az olívaolaj árát. A szeptember végi drágulás hátterében pedig már olyan félelmek is meghúzódtak, hogy az aszály miatt kifogyhatnak az olajkészletek még október előtt, amikor a friss termés általában érkezik - írták. Tovább nehezítette a helyzetet, hogy Törökország úgy döntött, felfüggeszti az olívaolaj nagy mennyiségű exportját.

Címkék:
vásárlás, drágulás, áremelés, spanyolország, termék, olaj, aszály,