Elfogyott a boltláncok türelme: Brüsszeltől várnak megoldást a Vörös-tengeri válságra

Pénzcentrum2024. február 20. 10:46

A nagyobb boltláncokat tömörítő európai kiskereskedők szövetsége felszólította az Európai Uniót, hogy mihamarabb oldják meg a Vörös-tengeren kialakult válságot, mivel az beláthatatlan következményekkel jár.

Az európai kiskereskedők szövetsége (Ecommerce) felszólította az Európai Uniót és annak tagállamait, hogy oldják meg a Vörös-tengeren kialakult szállítási válságot - írja a Privátbankár. A szervezet a belga külügyminiszternek címezte megkeresését, miután 2024 első felében Belgium látja el az EU elnökségének tisztségét. 

A szövetség szerint már látszanak a káros következményei annak, hogy a jemeni húszi lázadók drón- és rakétatámadásai miatt a konténerszállító hajók Arfika megkerülésére kényszerülnek. Ezzel szerintük 2-3 héttel hosszabbodik meg a szállítási idő Ázsiából Európába, ami nehézkessé teszi az beszállítói láncok működését. Emellett növeli a költségeket, ami megakaszthatja a fogyasztói infláció csökkenő trendjét Európában.

Az Ecommerce figyelmeztetésének súlyát jelzi, hogy a szervezetben a legnagyobb európai áruházláncok képviseltetik magukat, köztük a Lidl, a Tesco és a H&M. Összességében a kiskereskedők azt várják az EU-tól, hogy határozott összehangolt intézkedésekkel mielőbb biztosítsa a hajózás biztonságát a Vörös-tenger–Szuezi-csatorna útvonalon.

Címkék:
vásárlás, európa, európai unió, kereskedelem, válság, megoldás, vörös-tenger,