Kifakadtak a fővárosi boltosok: súlyos anyagi kár éri őket, sokan a bezárást fontolgatják

Pénzcentrum2024. január 29. 09:31

A vevők egy része az időszakos utcai vásárokon keresztül érkezik meg az állandó hellyel rendelkező boltokhoz, így pedig jó eséllyel kevesebbet, vagy egyáltalán nem vásárolnak - számol be az rtl.hu.

Az utcai vásárok miatt a vevők jelentős része sokkal kevesebbet költ az ott lévő üzletekben, ez pedig akkora bevételkiesés, hogy van, aki már azon is gondolkodott, bezárja a boltot. 

"Minden hónapban fizetjük a bérleti díjat, az adót, az alkalmazottak fizetését, erre szinte egész évben elénk tesznek olyan utcai árusokat, akik gyakorlatilag ugyanazokat a termékeket árulják, mint mi"
– fogalmazott egy boltos.

Éppen ezért összefogott több üzlettulajdonossal, hogy valahogy elérjék: legyen kevesebb vásár a környéken. Az ilyen esetek megelőzése érdekében jogszabályban rögzítették, hogy évente legfeljebb hány napig tartható időszakos vásár (közterületi értékesítés) ugyanazon a területen, mely szerint egy adott területen évente legfeljebb 80 napig lehet vásárt tartani. Az Erzsébet téren viszont – a szerződésadatok alapján – tavaly legalább 140 napig volt ilyen rendezvény

Címkék:
vásárlás, Budapest, bolt, vásár, üzlet, rtl, vásárlók, boltosok,