Megjelent a rendelet: óriási szigor élesedik a boltokban, minden magyar vásárlót érint

Pénzcentrum2024. január 10. 08:59

Szigorúan fellép ezentúl a kormány a zsugorfláció ellen, a magyarországi boltokban ezentúl fel kell hívni a vevők figyelmét arra, ha egy-egy termék kiszerelése a korábbihoz képest csökken. A szabálysértők komoly bírságra számíthatnak.

Fellép a kormány a zsugrfláció jelensége ellen, a magyarországi boltokban ezentúl fel kell hívni a vevők figyelmét arra, ha egy-egy termék kiszerelése a korábbihoz képest csökken - derült ki a legfrissebb Magyar Közlönyből. Eszerint ez a szabály vonatkozik majd az üzletben, bevásárlóközpontban folytatott kereskedelmi tevékenységre, az 1 milliárd forint feletti árbevételű élelmiszer-kereskedőkre.

Főszabály szerint februártól a kereskedőnek a forgalmazás megkezdésétől számított 2 hónapig fel kell tüntetnie, ha egy adott termék kiszerelése csökken a 2020. január 1. és 2023. július 1. közöttihez képest. (A tájékoztatás elmaradhat, ha a kisebb kiszerelésű mellett a korábbi terméket is forgalmazzák.)

A kiszerelés csökkentéséről a magyarországi gyártó, az első magyarországi forgalomba hozó, a nagykereskedő köteles az első értékesítés alkalmával írásban tájékoztatni a kereskedőt, illetve a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt (Nébih). A fogyasztóvédelmi hatóság a szabálysértőkre termékenként 1 millió forintos közigazgatási bírságot szabhat ki. 

A zsugorflációban érintett termékek egyébként a Nébih honlapján egy nyilvános adatbázisban is szerepelnek majd.

Címkék:
vásárlás, kormány, nébih, infláció, trükk, kiszerelés, boltok, rendelet,