Kiderült az igazság: tényleg benyelik a magyar boltok a túró rudi áfacsökkentését?

Pénzcentrum2023. november 14. 19:58

Bár a túró rudi esetében az emberek egy konkrét termékre gondolnak, a paletta széles és voltak olyan "túró alapú" édességek, amelyek eddig is alacsonyabb kulccsal adóztak. A kormány az áfacsökkentéssel ugyanakkor egységesítette ennek a termékkörnek az adózását, a kérdés most már az, hogy az árcsökkenés eljut-e a vevőkhöz. A Portfolio ennek járt utána.

Ha az adócsökkentés nem "akad el" sehol a rendszerben és senki sem növeli a saját árrését ennek rovására, akkor a döntés a kiskereskedelmi árak 7,09 százalékos csökkenését jelentheti – írja cikkében a Portfolio. Egy 250 forintba kerülő túró rudi jelenleg nettó 196,9 forintba kerül, míg az áfa 53,15 forint. Ha 18 százalék lesz a közteher, akkor az áfa csak 35,4 forint lesz, vagyis a túró rudi 250 forint helyett 232,3 forintba kerül. Ez 17,7 forintos csökkenés (természetesen ezek a számok a kiskereskedelmi forgalomba már forintra kerekített formában kerülnek be).

A túró rudi átlagára az elmúlt években lendületesen emelkedett, ahogy azt a teljes élelmiszer kategóriában is megfigyelhettük. A Túró Rudi, túródesszert 2015. januártól szerepel a KSH reprezentánsai között vagyis azóta rögzítik a termék árát. A Portfolio ezt az adatsort kérte el a statisztikai hivataltól. Eszerint a túró rudik átlagára 2019-ben lépte át a 100 forintot, azóta pedig 200 felett is járt. A legfrissebb, októberi adatok szerint 196 forintot kell fizetni.

A lap felhívja a figyelmet, ahhoz hogy valóban több mint 7 százalékkal mérséklődjön az ár ahhoz nem csak az kell, hogy a kiskereskedők ezt érvényesítsék az áraikban, de az is, hogy a beszállítók se tartsanak meg maguknak egy szeletet ebből a tortából. A lap megkérdezte a két legnagyobb gyártót, a Pöttyöst gyártó FrieslandCampina Hungária Zrt.-t és a Bonafarm Csoporthoz tartozó Sole-Mizo Zrt.-t. 

Előbbi azt közölte, hogy üdvözli a kormány áfacsökkentési javaslatát, amely nagy segítség lesz a magyar háztartások 70 százalékának, amelyek - a cég adatai szerint - heti rendszerességgel fogyasztják a Pöttyös Túró Rudit.

A Sole-Mizo Zrt. ennél sokkal egyértelműbben fogalmazott és azt írta a lap kérdésére, hogy a várható túró rudi áfacsökkentéssel összefüggésben nem tervezi a nettó átadási árainak változtatását.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Portfolio az áfacsökkentés kapcsán megkeresett több kiskereskedelmi láncot is. Ezek közül az Auchan közölte: ha a beszerzési árak lejjebb mennek, azonnal érvényesítik a fogyasztói árakban és ha áfacsökkenés lesz egy bizonyos termékkörnél, akkor ott is csökkenteni fogják az árakat, amikor az életbe lép.

A Pennytől pedig a lap megtudta, hogy a saját márkás Sissy Rudi termékének áfatartalma már a túró rudira vonatkozó jogszabály megjelenése előtt is a 18 százalékos kategóriában volt, (vagyis ezek nem az újonnan meghatározott vámtarifaszámok alá tartoztak - a szerk.) ahogyan néhány márkázott árucikket szintén az alacsonyabb forgalmiadó-kategóriában kínáltak.

Címkék:
vásárlás, kormány, forint, árak, kiskereskedelem, portfolio, nettó, túró,