Komoly bajban vannak a magyarok: jövedelmük tekintélyes részét kénytelenek élelmiszerre költeni

Pénzcentrum2023. augusztus 19. 21:00

Egy friss kutatás szerint a magyarok összes, árucikkekre és fogyasztói szolgáltatásokra fordított kiadásainak a 18 százalékát teszik ki az élelmiszerek és az alkoholmentes italok.

A Picodi.com elemzői 105 ország statisztikai adatait vizsgálták meg és kiszámolták, hogy a világ különböző régióinak lakói mennyit költenek élelmiszerre - olvasható friss közleményükben.

Az összegyűjtött adatok alapján kiderült, hogy országtól függően az élelmiszerre költött összeg néhány százalék vagy akár az összes fogyasztási kiadás felénél is több lehet. Például, számos országban az otthon fogyasztott élelmiszerek és alkoholmentes italok átlagosan kevesebb mint az összes kiadás 1/10-ét teszik ki: az USA-ban 6,7 százalék, Szingapúrban 8,4 százalék, az Egyesült Királyságban 8,7 százalék, Írországban 9,2 százalék, Svájcban 9,9 százalék.

Magyarország ezen a listán a 35. helyen áll a 105 ország közül – az élelmiszer és az alkoholmentes italok az árucikkek és fogyasztói szolgáltatások kiadásainak 18 százalékát teszik ki. Ez az érték közelít a Görögországban (17,6%) és Chilében (18,5%) mért adatokhoz.

A vizsgált országok közül a nigériaiak (59%), a mianmariak (56,6%) és a kenyaiak (56,1%) költik a legtöbbet élelmiszerre.

Mennyit költünk élelmiszerre Európában?

Mennyiségileg az európai országok közül Svájc (325 euró/hó), Norvégia (308 euró/hó) és Dánia (281 euró/hó) lakosai költik a legtöbbet élelmiszerre, ami részben az ezekben az országokban általában magas árszínvonallal magyarázható.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Havonta az élelmiszerre egy átlagos személy Magyarországon 120 eurót költ, ami kb. 44 600 forint.

Európában a legalacsonyabb összegeket Ukrajna (98 euró/hó), Belarusz (89 euró/hó) és Moldova (88 euró/hó) lakosainál mértek.

Címkék:
vásárlás, étkezés, élelmiszer, ital, bevásárlás, kiadások, alkoholmentes,