Csúcsszezonra készülhetnek a magyar dinnyések: nagy kérdés, mennyi lesz az ára

Pénzcentrum2023. július 5. 09:31

Csúcsszezonra készülhetnek az idén a dinnyése: július első hetétől várható nagyobb mennyiségben „a magyar dinnye” Békésből, Tolnából, Baranyából. Július végétől pedig Szabolcs-Szatmár-Beregből jön – és ha kedvező marad az időjárás, szeptember végéig kapható is lesz.

Azért különleges ez a szezon, mert az idén hacsak háromszáz hektárral is, de nőtt a termőterület: több mint 2900 hektárra. A szakma így már 140-160 ezer tonna termésre számít az idén. Ebből alig 15 ezer tonna a sárga-, 125-145 ezer tonna a görögdinnye. Az idei termés várhatóan mintegy egyharmadát a lengyel, a cseh, a szlovák és a német piacra exportálják.

Kilogrammonként már 350 forint volt a szabadföldi magvas, sötétzöld görögdinnye ára a június 19-25. közötti héten a Budapesti Nagybani piacon. A fővárosi fogyasztói piacokon pedig kettő híján 600 forintért árulták kilóját az Agrárgazdasági Kutató Intézet Piaci Árinformációs Rendszer adatai szerint. Az útmenti árusok kilónként 700 forintért is kínálják a magyar görögdinnyét és a nyári forróságban ennyiért is viszik, mint a cukrot - írja a Privátbankár.

Ha a szezon végéig kitartana a 350 forintos nagybani ár, egy 30 hektáros intenzív dinnyetermelő gazdaság a 60 tonnás átlaghozammal irigylésre méltó, többszáz millió forintos adózás előtti eredményre is számíthatna. Ám a szezonkezdeti magas indulóár egyre csökken, amint tömegessé válik az érés. Főleg akkor esik a görögdinnye ára, amikor beköszönt az esős, hűvös nyárvégi idő, és már keveseknek támad kedve dinnyét enni. Ezért, bár a tavalyi meleg szeptember vége felé is 320 forint/kilogramm maradt, alig csökkent a fővárosi nagybanin a görödinnye ára. 

Címkék:
forint, dinnye, görögdinnye, szeptember, nagybani, magyar, szezon, július,