Figyelem! Jelentős változások lépnek életbe a magyar postákon: a csomagküldést is érinti

Pénzcentrum2023. június 24. 10:59

Több változást is hoz a posták működésében a postai szolgáltatásokról szóló törvény módosítása, amely a héten jelent meg a Magyar Közlönyben. Az egyik legfontosabb új szabály, hogy a belföldi vagy nemzetközi viszonylatú postacsomagok eddig 20 kilogrammig minősültek az egyetemes postai szolgáltatásba beletartozónak, ez a jövőben 10 kilogrammra csökken.

A Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint módosul az egyetemes postai szolgáltatás elérhetősége: az eddigi szabályozás úgy szólt, hogy a 25 ezernél nagyobb népességszámú településeken 25 ezer lakosonként kellet legalább egy postát vagy a kézbesítést lehetővé tevő eszközt fenntartani. Ezt most 30 ezerre módosították, azaz mostantól a 30 ezernél nagyobb népességszámú településeken 30 ezer lakosonként kell legalább egy olyan kézbesítési pontot fenntartani, amelynél lehetőség van a levélküldemény és a hivatalos irat kézbesítésére.

További változás, hogy a postatörvény értelemző rendelkezése kiegészült a „kézbesítést lehetővé tevő automatizált eszköz” fogalmával. A definíció szerint ez egy fizikai jelenlét nélkül üzemelő eszközt jelöl, amellyel lehetséges a személyes átadással kézbesítendő postai küldemény kézbesítése vagy a küldemény saját kézbesítése. Azaz ez a jövőben lehetőséget termthet a postai drónok használatára is, amellyel a legismertebb világcégek már régóta kísérleteznek.

Mint már említettük, fontos változás továbbá, hogy a belföldi vagy nemzetközi viszonylatú postacsomagoknál is változást történt: eddig 20 kilogrammig minősültek az egyetemes postai szolgáltatásba beletartozónak, a jövőben ez 10 kilogrammra csökken.

A postai hálózat szervezéséről szóló pont ugyanakkor hatályát vesztette, ebben korábban az szerepelt, hogy az egyetemes postai szolgáltatónak tartania kell magát ahhoz, hogy a felvételi pontok ne legyenek légvonalban öt kilométernél távolabb a lakosság 95 százalékától és légvonalban tíz kilométernél távolabb a lakosság 99,5 százalékától.

Címkék:
posta, egyetemes szolgáltatás, csomagküldés, küldemény, postaláda, postahivatalok,