Nagyon messze vagyunk a román jóléttől: csak a bolgár háztartások szegényebbek a magyaroknál

Pénzcentrum2023. június 21. 08:33

Az uniós átlag 72 százalékát éri el a magyar háztartások fogyasztása. Ennél kevesebbet csak Bulgáriában fogyasztanak.

Mindössze az uniós átlag 72 százalékát éri el a magyar háztartások fogyasztása – derül ki az Eurostat vásárlóerőparitással kiigazított adataiból, amelyeket a Népszava ismertetett. Ennél kevesebbet csak Bulgáriában fogyasztanak, vagyis ennek nyomán ki lehet jelenteni, hogy a magyar háztartások a legszegényebbek között vannak az Unióban.

A magyar fogyasztás a szlovákkal van egy szinten, ott az uniós átlaghoz képest 73 százalékot mértek a statisztikusok. Őket követi alulról felfelé Horvátország (75 százalék), majd Görögország (78 százalék). A volt régiós versenytársak közül a csehek teljesítenek a leggyengébben, ám ott is eléri az egy főre jutó fogyasztási termékek vásárlása az uniós átlag 83 százalékát, majd jönnek lengyelek 86 százalékkal és a románok 88 százalékkal. 

Románia azt elmúlt években az egy főre jutó fogyasztásban már megelőzte Magyarországot, de most a többi V4-államot is le tudta előzni.

A lista élén Luxemburg áll, ahol a fogyasztás az uniós átlagot 38 százalékkal haladta meg, ezután következik Németország (119 százalékkal), illetve nyugati szomszédunk, Ausztria, ahol az egy főre jutó fogyasztás az EU-átlag 118 százaléka.

Címkék:
vásárlás, unió, magyarország, fogyasztás, magyar, átlag, adatok, háztartások,