Fontos részlet derült ki a kötelező bolti akciókról: erre számíthat midnen magyar vásárló

Szánthó Péter2023. május 9. 17:25

Egyelőre annyi biztos, hogy újabb adminisztratív terhet kapnak a nyakukba a magyar boltok az új árfigyelő rendszer bevezetésével. Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára a Pénzcentrumnak ennek kapcsán azt mondta, még zajlanak egy egyeztetések az ügyben. A kötelező akciók kapcsán pedig a szövetség nem számít az árstopos termékekéhez hasonló áruhiányra, illetve a többi termék áremelkedésére sem.

Ahogy a Pénzcentrum is beszámolt róla, megjelent a kormány rendelete a júliustól életbe lépő online árfigyelő rendszerről - a szabályozás részleteiről itt olvashatsz. A lényeg, hogy a legnagyobb kereskedelmi láncoknak (amelyek nettó árbevétele meghaladja a 100 milliárd forintot) adatokat kell szolgáltatnia a napi és a törzsvásárlói árakról is az olyan meghatározott termékcsoportok tekintetében, mint például a tészta, a 1,5%-os tej, vagy a fehér kenyér.

Az árfigyelő kapcsán a Pénzcentrum megkereste Vámos Györgyöt, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkárát. Többek között arra voltunk kíváncsiak, mekkora plusz terhet jelent a boltoknak naponta lejelenteni a termékek árát.

Valamennyi terhet jelent, de most mindenki számol, méricskél és nem titok, folynak erről egyeztetések, amelyek még nem zárultak le. Nyilván pluszfeladatokat fog eredményezni az érintett boltokban a rendszer bevezetése, de nem lehet pontosan mérhetően kifejezni, hogy mennyit

- magyarázta az OKSZ főtitkára. A szakembert a múlt héten megjelent, kötelező akcióról szóló szabályokról is megkérdeztük, mint kifejtette, a szövetség nem számít arra, hogy az árstopos termékekhez hasonló áruhiányhoz vezetne az intézkedés.

10 százalékkal esett vissza a kiskereskedelmi forgalom, nem gondolom, hogy itt áruhiány lesz, egyre kevesebbet vásárolnak az emberek. Egyébként a nagy láncok amúgy is több száz akciót csinálnak hetente, most ezek mellé jön be még 20 darab leárazás, sokat nem fog számítani a készletek tekintetében

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

- fogalmazott Vámos György. Sokan attól tartanak, hogy a kötelező akciók miatt felmerülő terheket az üzletek a vásárlókon fogják behajtani, de a főtitkár igyekezett hűteni a kedélyeket.

Hallottam én is, hogy terjengenek ilyen várakozások, de a mostani, csökkenő forgalomban egyik üzlet sem engedheti meg magának, hogy árat emeljen. A magyarok nagyon árérzékenyek, egyik cég sem fogja kockáztatni, hogy elveszítse a vevőit

- húzta alá.

Címkék:
vásárlás, akció, árak, infláció, leárazás, bevásárlás, boltok, rendelet, vámos györgy, leárazások,