Kis kedvesség, nagy drágaság: a nőnapot is letarolta a horrorinfláció

Pénzcentrum2023. március 8. 09:15

Robbanásszerűen megnő a kereslet a cserepes és a vágott virágok iránt is a nőnapon, idén azonban durva drágulással szembesülhetnek a figyelmes magyar férfiak - írta meg a 24.hu.

Robbanásszerűen megnő a kereslet a cserepes és a vágott virágok iránt is a nőnapon, amely a Valentin-nap és az anyák napja mellett az év egyik legjelentősebb virágforgalmat vonzó alkalma. Az áremelkedés azonban ezt a piacot sem kerülte el. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a virágok és dísznövények ára 2022 januárja és 2023 januárja között 22,6 százalékot emelkedett, ugyanakkor piaci forrásaink szerint termékfüggően a fogyasztók ezt akár 30–40 százalékos drágulásnak is érezhetik az árusoknál a tavalyi nőnaphoz képest.

Treer András, a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezetének elnökségi tagja, a Flora Hungaria nagybani virágpiac szakmai tanácsadója a 24.hu megkeresésére arról beszélt, nehéz átlagot vonni a drágulás mértékéről, mert az egyrészt fajtafüggő, másrészt a kereskedők árazásán is múlik, ugyanakkor más termékekhez képest túlzónak nem nevezhető az emelkedés.

A kisebb virágárusoknak erős konkurenciát jelent a nagy áruházak nyomott árú virágkínálata, valamint az is, hogy a koronavírus-járvány óta egyre többen rendelnek online virágot a jeles alkalmakra. A virágosok ezzel együtt is óvatosak az áremelésekkel, mert bár a legtöbben meg sem lepődnek már a dráguláson, szeretnék megtartani a vásárlóikat, a túlárazás ezért veszélyes.  Általánosságban ugyan nem jelenthető ki, de előfordul, hogy az árak miatt aki eddig tíz szál virágból készíttetett csokrot, már csak hat-nyolc szálból kéri. Vannak, akik a cserepes virágok felé fordulnak, mert időtállóak, és ár-érték arányban jobbnak tartják.

Címkék:
járvány, drágulás, kiskereskedelem, online, koronavírus, nőnap, virág, áruházak,