Kegyetlen napok elé néznek a magyar vásárlók: ha ezt kiveztik, még 60-70 százalékos drágulás jön

Pénzcentrum2023. március 6. 22:12

Ha véget ér az árstop, akkor a sertés- és a csirkehúsok 30-30, a tartós élelmiszerek közül a liszt 50, az étolaj pedig akár 60-70 százalékkal is megdrágulhat – mondta el az Agrárszektornak Raskó György, agrárközgazdász.

A szakportál Raskó György, agrárközgazdásszal beszélgetett, mi várhat a magyarokra, ha véget ér az élelmiszerár-stop. A szakember szerint az elkövetkezendő hetekben lehet még termékhiányokra számítani, főleg a 2,8%-kos tej kapcsán. De a sertéscomb is problémás lehet a közeljövőben, eddig ugyanis a sertés nem drágult kirívóan, de most fog, úgyhogy sokkal nagyobb lesz a beszerzési és árstopos eladási ár között a különbség, ami érzékenyen érintheti a kereskedőket.

A szakember kitért arra, hogy ha május egytől valóban megszűnne az árstop, akkor az étolaj 60-70%-kal, a liszt legalább 50%-kal, sertéscomb és csirkemell 30%-kal, cukor pedig 100%-kal drágulhat meg. Raskó György úgy vélekedett, a szóban forgó élelmiszerek árszintjének egyszer át kell esnie a növekedésen. Viszont az agrárközgazdás úgy látja, hogyha tényleg eltörlik az árstopot, akkor karácsonyig nem fog bekövetkezni az egy számjegyű hazai infláció. Raskó György azt is elmondta, számításai szerint az élelmiszer-infláció 2,5-3%-kal fog megugrani az intézkedés kivezetésének pillanatában, ez pedig mintegy 1%-kal fogja emelni az általános inflációt.

Címkék:
drágulás, árdrágulás, árstop, élelmiszer-árstop,