Őrült felhalmozási hullám indult meg? Ezt keresik most a legtöbben: telnek a magyar fagyasztók

G72023. január 30. 08:31

Tavaly július óta drasztikusan megugrott a fagyasztóládák és fagyasztószekrények iránti kereslet Magyarországon - írja a G7. Egyetlen hónap alatt 64 százalékkal nőtt ennek a termékfajtának az értékesítése az egyik hazai online piactéren, a rezsicsökkentés szabályainak tavaly nyár végi megváltoztatása után.

A fagyasztóláda kereslet kapcsán Ekker Róbert, az eMAG háztartási kis- és nagygép üzletágának vezetője a lapnak elmondta, hogy a kategória lendülete azóta is töretlenül kitart, és ez mostanra oda vezetett, hogy hiány alakult ki, egyelőre csak a legnépszerűbb modellekből. Teljes termékhiányról még nem lehet beszélni, de a hatalmas kereslet így is beszédes. Az online kereskedő a rendszereiben pedig jól látja, hogy a valós kereslet magasabb, mint amit az értékesítési számok mutatnak.

A fagyasztók iránti óriási kereslet valószínűleg a rezsicsökkentés módosítása utáni spórolási hajlamnak, és az árstopnak, illetve az árstop miatt kialakult átmeneti áruhiányoknak köszönhető - írja a lap. A fagyasztó ugyan elég jelentős és állandó áramfogyasztó, viszont az olcsón megvett fagyasztható élelmiszerek felhalmozásából származó előnyök ellensúlyozhatják a növekvő áramszámlát. Egy fagyasztóval a cukor, a liszt és az olaj után akár az árstopolt sertéscombot, csirkemellet vagy farhátat is fel lehet halmozni - írták.

Azonban nem csak a felhalmozási igény állhat a háttérben, hanem akár a régi, nem energiatakarékos készülékek lecserélése, vagy a napelemes áram-elszámolási szabályok feje tetejére állítása is. Többen állíthattak utóbbi okból tipikusan olyan nyári nagy fogyasztó berendezéseket csatasorba, amilyen például a légkondicionáló és a fagyasztó is. A jövőbeni szabályok várhatóan ugyanis azt eredményezik majd, hogy a háztartási napelemek által nyáron megtermelt áram éppen fel nem használt, azaz feleslegben keletkező részét nem lehet majd télre eltenni.

A rezsiemelés, árstopok és napelem elszámolási bizonytalanság nélkül vélhetően a fagyasztóláda vevőköre a leginkább árérzékeny vásárlók közül kerülne ki. Mivel alapvetően az árérzékenyeknek nagyon fontos, hogy a nagyobb akciók és kiárusítások során vásárolt élelmiszerekből nagyobb mennyiséget tudjon tárolni - a fagyasztók ára viszont az elmúlt években jelentősen emelkedett. A jelen körülmények között kevesebben engedhetik meg maguknak a saját fagyasztó beszerzését, fenntartását – mondta Ekker Róbert. Más körülmények között tehát a fagyasztók iránti keresletnek vissza kellett volna esnie, viszont ennek mégis pont az ellenkezője történik most Magyarországon.

Címkék:
vásárlás, élelmiszer, áram, hús, sertés, bevásárlás, fagyasztó, kereslet, csirke, háztartási gép, csirkemell, felhalmozás, hatósági ár, árstop, élelmiszer-árstop,