Ezért van sok helyen hűlt helye az árstopos cukornak, lisztnek: rengeteg magyar jár pórul így

Pénzcentrum2023. január 17. 20:45

Bár múlt héttől a boltoknak kétszer annyit kellene tartani az árstopos élelmiszerekből, Neubauer Katalin, a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség titkára az RTL Híradóban azt mondta, nem egyértelmű a rendelet.

Hiába, hogy múlt héttől a boltoknak kétszer annyit kellene tartani az árstopos élelmiszerekből, rengeteg vásárló még most is csak hűlt helyét találja a cukornak, a lisztnek vagy éppen az árstopos 2,5 százalékos tejnek. A hiány sok boltban, sok településen előfordul, és bár országos problémáról nincs szó, sok vásárlónak okozhat kellemetlen perceket.

Mindeközben Neubauer Katalin titkára arról beszélt a csatorna híradójában, hogy a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség szerint nem egyértelmű a rendelet szövege, ezért pontosítást kértek. A híradóban elhangzott az is, hogy Nagy István az Indexnek adott interjújában arról beszélt, hogyha nem lenne árstop, akkor a legszegényebbeknek 30 százalékkal emelkednének a élelmiszerköltéseik. A GKI szakembere szerint viszont a miniszter téved, hiszen a legszegényebbek is megfizetik az árstop árát, méghozzá más termékek árában.

Arról pedig a Pénzcentrumon mi is beszámoltunk, hogy például a sertészsír több mint 100, míg a fehér és félbarna kenyér 100 százalékkal drágult 2021 és 2022 decembere között. Márpedig más élelmiszerek mellett ezek is ott vannak a legszegényebb magyarok mindennapi fogyasztási cikkei között.

Hol a legolcsóbb bevásárolni Magyarországon?

A Pénzcentrum és a Debreceni Egyetem közös kutatást indít. A kutatás keretei között végső fogyasztókat kérdezünk meg, véleményük szerint mely élelmiszerlánc üzleteiben tudnak a legolcsóbban és mely lánc üzleteiben tudnak a legdrágábban bevásárolni. A kérdőív mindenki számára nyitott, bárki kitöltheti azt. Az űrlap kitöltése csupán néhány percet vesz igénybe, mindössze egy lényegi kérdést tartalmaz a demográfiai jellegű kérdések mellett. Kérjük, töltsd ki a kérdéssorunkat!

Címkék:
rtl, áruhiány, rtl magyarország, árstop, élelmiszer-árstop,