Kiderült az igazság: ezért ennyire drága tankolni Magyarországon

Pénzcentrum2023. január 4. 09:17

A benzinkutasok most próbálnak talpra állni és megmaradni, ennek pedig a régió legdrágább benzinje lett az eredménye.

Több mint egy éven át nálunk volt a legolcsóbb a benzin és a gázolaj a közép-kelet-európai régióban, de az árstop nemrégi kivezetésével a trend egy hónap alatt megfordult: euróban számolva már nálunk kerül a legtöbbe, ha tankolni akarunk - írja elemzésében a Világgazdaság.

Euróba átszámolva (400 forintos árfolyamon) jelenleg a benzin 1,58, a gázolaj pedig 1,76 euróba kerül. Ezzel régiós összevetésben a legdrágábbank számítunk, mert szomszédainknál így alakul a helyzet:

  • Ausztriában a benzin 1,46, a dízel 1,67, 
  • Horvátországban (itt árstop van érvényben),  1,34 és 1,6,
  • Csehországban 1,51 és 1,57, 
  • Lengyelországban 1,40 és 1,65, 
  • Romániában 1,33 és 1,57, 
  • Szerbiában 1,5 és 1,76 (itt csúsztatott ársapka van érvényben), 
  • Szlovákiában 1,50 és 1,63, 
  • Szlovéniában (itt is árstop van érvényben) pedig 1,25 és 1,48 euróba került a múlt héten.

Összességében 10-20 eurocentes különbségeket találhatunk a magyar árakhoz képest, csakhogy nagyobb teételben már észrevehetőbb a differencia: egy 50 literes tankolás esetén 2-4 ezer forintos különbség is kijöhet.

Bujdos Eszter, a Holtankoljak ügyvezetője egyértelműen azzal magyarázta a Világgazdaságnak az árak közötti különbséget, hogy a magyarországi kutak a közel 13 hónapon át tartó hatósági áras időszak után újragombolják a kabátot. "A jelenlegi helyzetben muszáj magasabb árrést realizálniuk, ha fent kívánnak maradni" – mondta. Több hatás is éri a töltőállomásokat, amelyek kikényszerítik az árrés emelését. Első helyre egyértelműen az energiaárak kilövése kívánkozik, amelyet az első számlák megérkezése után most már egyértelműen a bőrükön tapasztalnak a kutasok. Bujdos arról beszélt, hogy hét-nyolcszoros drágulás állt be a rezsiben. A költségeket tovább növeli a januári minimálbéremelés a nem automata kutakon, ráadásul a nagy hálózatok esetében az őket érintő extraprofitadó áthárítása is benne van a fogyasztói árak változásában.

Címkék:
benzin, benzinkút, gázolaj, benzinár, benzinkutak, benzinfogyasztás, benzinár emelkedés, benzináremelés, árstop, benzinárstop, benzin ára,