Tömegével húzhatják le a rolót a vidéki kisboltok: karácsonyig sem húzzák, nemhogy húsvétig?

Pénzcentrum2022. december 15. 09:15

Volt ahol az eladók hangosan felnevettek, amikor hatósági áras kristálycukrot kért a boltban a Házon kívül stábja. Az RTL műsorában Pest megyei települések boltjaiban néztek körül, kaphatók-e bárhol ársapkás élelmiszerek, miután április 30-ig meghosszabbította a hatósági élelmiszerárakat a kormány. Holott az ársapka egyik negatív hatása az áruhiány, mely veszteség a kereskedőnek és a vásárlókat is bosszantja.

Csiki Gergely elemző, a Portfolio lapigazgatója szerint a legutolsó árstop bevezetésénél, a tojásnál és a burgonyánál az volt a cél, hogy a lakosság alacsonyabb összegeket fizessen ki bizonyos termékekre, ami egy érzülethatás, talán pénzillúziónak is lehet nevezni. A vásárló illúziója pedig az, hogy amiből nincs, azt olcsóbban is meg tudná venni – magyarázta. A szakértő úgy látja, az intézkedésnek inflációleszorító hatása nincs, negatív hatása viszont annál több. Azoknál a nagyáruházaknál, ahol egyáltalán még van hatósági áras termék, a keletkezett veszteséget szétterítik a többi árucikken, tehát amennyivel olcsóbban kell adniuk a cukrot meg a tejet, annyival drágábban adnak más termékeket.  

Neubauer Katalin, a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség szóvivője szerint az áruhiányon túl negatív következmény, hogy a szűkösség miatt megdrágult egyéb termékek már nem lesznek olcsóbbak, akkor sem, ha kivezetik a hatósági árakat. Továbbá tömegesen mehetnek csődbe boltok a kisebb településeken, melyeknek már augusztusban több milliós vesztesége volt az ársapkák miatt. „Mivel már 40 százalék feletti az infláció, és ezeknél a termékeknél is folyamatosan emelkedik a beszerzési ár – minden eladott terméknél folyamatosan növekvő veszteségei vannak a vállalkozásoknak. Ezeket a terheket nem lehet tovább növelni” – fogalmazott.

Címkék:
vásárlás, bolt, drágulás, infláció, bevásárlás, vidék, kisbolt, termék, rtl, termékek, áruhiány, hatósági ár, ársapka,