Kiszivárgott: eddig maradhat érvényben az élelmiszer árstop Magyarországon

Pénzcentrum2022. december 9. 16:13

A kormány húsvétig meg kívánja hosszabbítani az élelmiszerár-stopot. A Portfolio forrásai szerint a legutóbbi kormányülésen már tárgyalták is kérdést, az élelmiszerárak befagyasztása pedig nagy támogatottságot élvez kormányzati körökben. Az árstop jelenleg december végéig van érvényben, ám a kormány azzal "kedveskedne" a fogyasztóknak, hogy tavaszig fenntartja.

Még jövő áprilisban is velünk lehet az élelmiszerár-stop a Portfolio információi szerint. Több forrásból úgy tudjuk, hogy a jelenleg decemberig tartó árstopot nem szüntetnék meg az év végével, hanem legalább húsvétig fenntartanák. A lap értesülései szerint a kormányzat nagyobb büntetéseket és szigorúbb ellenőrzéseket is kilátásba fog helyezni, ugyanis egyre kevésbé tetszik a kabinetnek, hogy egyre drasztikusabb az élelmiszerhiány az árstopos termékek körében.

A lap forrása úgy fogalmazott: miközben a kereslet egyre fokozódik, a kínálat nem nő, a kereskedőknek ugyanis nem érdekük az elvártnál (tavalyi) mennyiségnél többet adni (az elszenvedett veszteség miatt). Kérdés, hogy a beszállítók mit lépnek, vagyis az importőrök, mert bár most rosszabb áron tudják értékesíteni az árstopos termékeket, mint más országokban, most van alkalmuk a piacszerzésre.

Pokol, ami van a boltokban, mert már most nagyon spájzolnak az emberek. De a tehén nem fog több tejet adni, mint amennyit eddig adott. A csirkének sem lesz négy melle

- fogalmazott a forrás. Az árstop kapcsán úgy tűnik, hogy a kisboltosok a legnagyobb vesztesek: ők ugyanis azok az egységek, amelyek nem bírják a beszerzési árak drasztikus emelkedését, az energiaválságot és az árstopot: az első félévben több mint 2000 kiskereskedelmi egység zárt be. A következő hónapok nagy kérdése az lesz, hogy a költségek emelkedése, a reálbérek csökkenése, a kiskereskedelmi forgalom visszaesése és az árstop esetleges fennmaradása miként hat majd a vállalatokra, illetve a fogyasztói árakra.

Címkék:
kiskereskedelem, portfolio, kiskereskedelmi forgalom, élelmiszerár, élelmiszer kereskedelem, árstop, élelmiszer-árstop,