Rengeteg ilyen üzlet húzhatja le a rolót hamarosan: egyre kevesebb magyar költ már erre

Pénzcentrum2022. október 25. 20:02

Hiába minden, az idei karácsonyi szezon sem hoz semmi könnyebbséget a nem alapvető cikkek kereskedelmével foglalkozó vállalkozásoknak, hiszen a magyarok többségének a bevásárlólistáján az élelmiszer az első, amit rögtön a rezsi követ.

A vállalkozások túlnyomó többsége már most is azzal szembesül, hogy a háztartások „bevásárló listáján” az élelmiszer az első, utána jön az energia, és csak az utolsók között lesznek mondjuk a ruhák, a cipők, az utazás, vagy a nagy értékű műszaki cikkek – olvasható az mfor.hu kiskereskedelmi piacot feltérképező cikkében.

Meglátásuk szerint két üzletcsoport menekülhet meg a kiskereskedelemben: a nemzetközi láncokhoz tartozók és az alapvető szükségleti cikkeket és élelmiszert árusítók. A többiek zöme legfeljebb tavaszig marad életben – jelen állás szerint. A Devergo-cégcsoport általános igazgatója az Infostarttal azt közölte, vizsgálják, hogy hétköznap egyes bevásárlóközpontokban lévő üzleteiket fél órával később nyitnák és ugyanennyivel előbb zárnák, ezzel valamekkora energia megtakarítást elérhetnének. Csordás Norbert megfogalmazása szerint dolgozóik hajlandóak elviselni a megszokottnál hidegebb levegőt, de mondjuk a vasárnapi zárva tartástól már mereven elzárkóznak.

A legnagyobb hazai bevásárlóközpont-üzemeltető Indotek Csoport részéről úgy nyilatkoztak, hogy a Covid első hullámai alatti gyakorlathoz hasonlóan most is egyedi megállapodásokra törekszenek a bérlőkkel. Szauer Tamás, a kiskereskedelmi divízió vezetője mások mellett arra is kitért, hogy vizsgálják a napi kötelező nyitvatartási idő optimalizálásának lehetőségét, amivel – elsősorban a bérlői oldalon – további megtakarítások érhetők el. Illetve tervezik a világítás nyitvatartási időben történő csökkentését, valamint a zárás utáni minimális szintre állítását.

Az mfor.hu megjegyzi, a fentieken túl a bérlők már csak úgy tudják csökkentei költségeiket, ha bezárnak, vagy elbocsátanak, esetleg teljesen áttérnek az online értékesítésre.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A több központban több tucat egységet működtető Boston Group ügyvezetője szerint a vásárlási hajlandóság a következő hetekben tovább csökkenhet, hiszen a lakosság nagy része teljesen átszervezte a költéseit. Úgy véli, hogy a központokban működő magyar tulajdonú boltok 20-30 százaléka végleg be fog zárni. A legnagyobb veszélyben a csak néhány egységet működtető, egyébként is sérülékeny márkák vannak, a nagyobb hálózatok is sokat veszítenek, de túlélhetik a válságot.

Címkék:
vásárlás, bevásárlóközpont, kiskereskedelem, nyitvatartás, ruházat, kiskereskedelmi forgalom, zárás,