Évtizedek óta nem volt olyan rossz az almatermés, mint idén: mi lesz itt?

G72022. szeptember 5. 09:34

300-350 ezer tonna almát gyűjthetnek a gazdák ebben az évben, ami tetemes elmaradás a tavalyi 520 ezer tonnához képest. Jelen pillanatban az étkezési alma szegmensben nincs vészhelyzet, ugyanakkor a feldolgozóipari alapanyag-termesztés kilátásai rendkívül aggasztóak.

Évtizedes mélységekben van a 2022-es almatermés – mondta a G7-nek Kelemen Péter, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezetének (FruitVeB) ügyvezetője. Ennek oka, hogy 2021 augusztusa óta nincs elég csapadék Magyarországon: csak az elmúlt három-négy hónapban 130-150 milliméter eső hiányzik a hatékony termesztéshez. Emellett a késő tavaszi fagyok is erősen rostálták az almatermést, illetve korosodik az ültetvényállomány, ami miatt fokozatosan csökken a termékenység.

Az Európai Unió éves almatermésének átlagosan 4-6 százalékát adják a magyar gazdák, idén azonban ez a részesedés csökkenni fog. Kelemen szerint a kiszámíthatatlanságból fakadóan egyre többen fontolgatják az iparágból való kilépést.

Jelen pillanatban az étkezési alma szegmensben nincs vészhelyzet, sőt csökkent is az ára tavaly óta: négy áruház árai alapján az alma átlagára tavaly augusztusban 462 forint volt, idén 415. Ugyanakkor a feldolgozóipari alapanyag-termesztés kilátásai rendkívül aggasztóak.

Címkék:
alma, magyar, fagykár, mezőgazdaság, termés,