Tényleg visszajön a vasárnapi boltzár? Sok üzlet nem bírja fizetni a rezsit

Pénzcentrum2022. augusztus 24. 10:31

Nem csak a munkavállalók, de a munkáltatók sem járnának rosszul a vasárnap déli boltzárral - véli az ügyet felkaroló szakszervezeti vezető. Mint kiemelte, a mostani rezsiárak mellett az őszi-téli időszakra kanyarodva a munkáltatónak sem mindegy, ha hetente fél nappal kevesebbet kellene hűteni-fűteni, vagy világítani.

Az elszabadult áram- és gázárak miatt ma már a teljes vasárnapi boltzár is indokolt lenne, mondta a VG-nek Karsai Zoltán, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) elnöke, de kiemelte, hogy ennek ellenére maradnak az eredeti célkitűzésnél, hogy a hét hetedik napján délben húzzák le a rolót az áruházak.

Érdekvédelmi képviseletként számukra a munkavállalók jólléte az első és legfontosabb – mondta –, a rezsiválság miatt azonban az őszi–téli időszakhoz közeledve az is hangsúlyos elem, mekkora költségcsökkentő lehetőség egy kereskedelmi vállalkozásnak, ha hetente fél nappal kevesebbet kell hűteni-fűteni egy áruházat, vagy egyáltalán világítani.

A kereskedelem továbbra is az egyik leginkább munkaerőhiánnyal sújtott ágazat, a vasárnap déli boltzár más megvilágításba helyezheti a munkaszervezést, a hétvégi műszakok beosztását, az azok után járó pótlékok kifizetéséről nem is beszélve. Karsai Zoltán szerint minél nagyobb a támogatottság, annál hamarabb vihetik döntéshozók elé a részleges vasárnapi boltzár ügyét. Ha az év végéig célt érnének, és január 1-jétől életbe tudnák léptetni az új rendszert, azzal elégedettek lennének. 

A szakszervezeti vezető részletezte, hogy a műszaki cikkek értékesítésének aligha a vasárnap délután a csúcsidőszaka, ellenben például a barkácsáruházaknál rendszerint erős a hétvégi forgalom,
ezért egyes szereplők talán kevésbé érdekeltek a KASZ ötletének megvalósításában. Karsai Zoltán szerint az élelmiszer-kiskereskedelmi láncok jelentős részének a már említett szempontok miatt kedvező lehet a vasárnap délutáni pihenés.

Címkék:
rezsi, vasárnap, boltzár, vasárnapi zárva tartás, boltok, vasárnapi boltzár, kasz, vasárnapi nyitvatartás, üzletek, rezsiemelés,