Jöhet a rövidített vasárnapi nyitvatartás a boltokban? Így oldanák meg a brutális munkaerőhiányt

Pénzcentrum2022. július 4. 18:31

Ahogy nagyon sok hazai ágazatban, úgy a kereskedelemben is munkaerőhiány tapasztalható. Ez a kedvezőtlen tendencia annak ellenére is hosszú ideje sújtja az ágazatot, hogy a munkáltatók többféle módon is megpróbálták magukhoz csalogatni a szükséges munkaerőt. Mivel a létszámot tartósan nem lehet a szükséges szintre feltornázni, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) álláspontja szerint szükség van a helyzet más módon történő kezelésére is - írták közleményükben.

A nyitvatartási óraszámok csökkentésével a jelenlegi munkavállalói struktúra munkaóráit úgy lehetne beosztani, hogy magasabb létszám jusson a forgalmasabb időszakokba. Ezzel egyszerre javítható a kereskedelmi szolgáltatás minősége, és csökkenthető a dolgozók munkaterhelése is - írta közleményében a KASZ. A szakszervezet lépéseket tervez tenni azért, hogy vasárnap délig lehessenek csak nyitva a boltok.

Szakszervezetünk lépéseket kíván tenni annak érdekében, hogy a heti 7 napos nyitvatartási időszak csökkenjen oly módon, hogy a hét utolsó napján az üzletek legfeljebb 12 óráig tarthassanak nyitva. Az így nyert óraszámmal részben kiegyenlíthető a munkaerőhiány okozta túlterhelés. Véleményünk szerint egy ilyen szabályozás bevezetése nem csak a kereskedelemben dolgozók munka/magánélet egyensúlyára lenne kedvező hatással, hanem valamennyi munkavállalóéra

- közölte a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete, amely első lépésként a munkáltatói oldal érdekképviseleti szerveivel szeretna egyeztetni ebben a témában, de végső célként mindenképp egy teljes ágazatra kiterjedő szabályozást tartanának célravezetőnek.

Címkék:
vásárlás, bolt, munkavállaló, kereskedelem, nyitva tartás, vasárnap, vasárnapi zárva tartás, dolgozók, magánélet, dolgozó, nyitvatartás,