Szombattól már egy magyar boltban sem lehet így fizetni: érdemes időben lépni

Pénzcentrum2022. június 30. 10:01

Ma éjfélkor megszűnik a szép-kártyás fizetés a magyar boltokban: az ezt lehetővé tevő rendelet ugyanis csak júliusig volt érvényes, a kormány pedig mindeddig nem jelentette be, hogy meghosszabbítanák azt. Február óta fogadják el a kártyákat a magyar üzletekben, a kibocsátók rekordköltésre számítanak.

Július elsejével lejár az a rendelet, amely lehetővé teszi, hogy a szép-kártyákkal élelmiszereket vásároljunk a hazai boltokban - már amelyek februártól elfogadóhelyekké váltak a tavaly karácsonyi bejelentés óta.

Azonban a kormányzattól mindeddig nem érkezett bejelentés annak kapcsán, hogy meghosszabbítanák az intézkedést, úgyhogy az árstop-intézkedésekkel ellentétben a szép-kártyás fizetés megszűnik Magyarországon.

Úgyhogy, aki még el szeretné költeni a szép-kártyás pénzét valamelyik boltban, annak erre július 1-jén éjfélig van lehetősége - hacsak addig nem jelenik meg a hosszabbításról szóló rendelet.

Rekordot hozhat a bolti költés

Mint korábban megírtuk, az idén költési rekordot várnak a kártyakibocsátók, amihez szerintük a bolti elfogadás is nagyban hozzájárul. A K&H Bank szerint áprilisban 63 százalékkal, a teljes február-áprilisi időszakban pedig 77 százalékkal költöttek többet a szép-kártyákkal, mint az előző év azonos időszakában.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az MKB Bank adatai szerint az idén januári költésekhez képest az intézkedés bevezetésekor, februárban közel 30 százalékkal, aztán márciusban és áprilisban több mint 60-60 százalékkal nőtt a költések összege. A tavaly január-áprilisihoz képest az idei január-áprilisi költések 60 százalékkal nőttek.

Az OTP Bank szerint náluk a költések összege 20,2 milliárd forintról 35 milliárd forintra növekedett a 2021-es áprilisi költéshez képest. Az idei negyedik havi költések 26 százalékát fordították a kártyabirtokosok élelmiszerre. A költések értéke a tavalyi 58,9 milliárd forintról közel 106 milliárd forintra nőtt idén január-áprilisban.

Címkék:
vásárlás, SZÉP-kártya, cafetéria, szép kártya, bevásárlás, boltok, rendelet, kormányrendelet, költések,