Magyarországra is begyűrűzhet a tápszerhiány? Itt a családok tízezreit érintő válasz

Pénzcentrum2022. június 7. 17:31

Az elmúlt három évben Magyarországon évente 1,4-1,8 millió doboz receptre kiváltható csecsemőtápszer fogyott. A 2019-2021-es időszakban a legtöbb tápszert tavaly vásárolták a patikákban – közölte a Világgazdasággal a Hiflylabs Zrt. 2021-ben 1,8 millió doboz tápszert váltottak ki a szülők, összesen 4,7 milliárd forint értékben.

A tavalyi év rekordnak számít az elmúlt három év távlatában, hiszen 2019-hez képest több mint 909 millió forinttal magasabb költés valósult meg a tápszerpiacon, fejtette ki Farsang Bence, a Hiflylabs Zrt. adatelemzője. Az idei év első négy hónapjában már 1,7 milliárd forintért váltottak ki támogatott csecsemőtápszert a gyógyszertárakban. A csecsemőtápszereket finanszírozott formában a babák egyéves koráig támogatja a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK).

A Világgazdaság számításai szerint az édesanyák többsége az anyatejes táplálás részesíti előnyben és a babák 20-22 százaléka kap tápszert részben vagy teljesen.

Az Amerikai Egyesült Államokban az utóbbi néhány hónapban családok milliói küzdenek gyermekeik táplálásáért az országos tápszerhiány miatt. A Datasembly kereskedelmi kutatócég szerint május első hetében a tápszerek 43 százaléka nem volt elérhető országszerte. A Világgazdaság cikke szerint Magyarországon nem várható hiány.

Címkék:
baba, hiány, táplálkozás, bébiétel, kisbaba,