Akár 30 százalékkal is drágulhat idén a magyar dinnye: ekkor érkezik a boltokba

MTI2022. május 29. 08:31

Várhatóan kevesebb dinnye terem idén, de a belföldi fogyasztást ki tudják elégíteni a termelők - közölte a Magyar Dinnyetermelők Egyesülete. Az ültetés még nem ért véget, de becslések szerint 20-30 százalékkal zsugorodhatott a termőterület. 

A kereskedőknek ezért azt javasolják, hogy kezdjék el idejében az egyeztetéseket a zökkenőmentes áruellátás érdekében. Az árakról nem közöltek pontosabb becslést, de azt már most tudni, hogy a termelési költségek jelentős emelkedése 30 százaléknál nagyobb áremelést is indokolhat.

Az egyesület abban bízik, hogy a dinnye ennek ellenére elérhető termék marad, de a gazdáknak - mint írták - olyan árat kell kapniuk, hogy megérje folytatniuk a munkát. Ha nem így lesz, akkor szerintük a következő években újabb visszaesésre kell készülni. A dinnyeszezonig nincs sok hátra, a sárgadinnyét már a jövő héten elkezdhetik szedni, ha jó lesz az idő. A boltokba várhatóan június második hetében jutnak el az első szállítmányok - tették hozzá.

Tavaly az európai görögdinnye-termelés válságos évet élt meg, ennek hatására idén egész Európában, így Magyarországon is csökkennek a termőterületek - mondta el korábban Kelemen Péter, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke, aki szerint ha meleg lesz a nyár, akkor idén kedvezők lehetnek az árak. Kifejtette, hogy a dinnyetermesztésben sincs olyan költségelem, amely nem emelkedett jelentősen. Így többet kellett fizetniük a műtrágyáért, a műanyag takarófóliákért, a növényvédő szerekért és a betakarításkor különösen nagy számban alkalmazott munkaerőért is. 

A tavalyi évben július közepén érkezett meg a magyar dinnye a zöldségesekhez, boltokba.

Címkék:
vásárlás, bolt, piac, magyarország, gyümölcs, nyár, dinnye, magyar,