Lelepleződött a nagy titok: tényleg jobb minőségű az étel Ausztriában, mint itthon?

Pénzcentrum2022. május 27. 13:31

Hosszú idő után végre elkészült a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kiadványa, az Útmutató az élelmiszerek kettős minőségének vizsgálatához, amiben mintegy 120, Magyarországon, Németországban és Ausztriában egyarát kapható terméket hasonlítottak össze. A projekt elsődleges célja az volt, hogy megvizsgálja az élelmiszerek kettős minőségét, mint jelenséget, azaz azt, hogy milyen gyakoriak és milyen mértékűek az eltérések a termékek között és ezeknek mik a lehetséges okai.

A Nébih 2018 és 2021 között, az Európai Unió fogyasztóvédelmi projektje részeként körülbelül 120 terméket vizsgált meg, amik egyaránt kaphatóak hazánkban, illetve Németországban és Ausztriában. A projekt tapasztalatait is feldolgozva az útmutatót összeállító munkacsoport olyan egyértelmű megállapítások rögzítésére törekedett, mellyel a kettős minőség ténye kizárható, ezáltal elkerülhető a vásárló megtévesztése. A tájékoztató további célja, hogy segítséget nyújtson az ipar, a forgalmazók és a hatóság szakembereinek a kettős minőség jelenség azonosításában és kezelésében, valamint az élelmiszerekre vonatkozó hazai előírások kapcsán értelmezési segédletet nyújtson a felelős élelmiszeripari vállalkozások számára.

Az útmutató a szabályozási előzmények és az irányadó jogszabályok ismertetésén túl elsősorban gyakorlatias, kézzelfogható segítséget kíván nyújtani az élelmiszer-vállalkozásoknak az előírásoknak való megfeleléshez. Épp ezért a fogalom-magyarázatok és példaesetek mellett bemutatja a hatósági vizsgálatok lehetséges főbb szempontjait is, ugyanakkor nem részletezi a hatósági eljárás teljes folyamatát.  

A Nébih kiemelten fontos és folyamatos feladatként tekint az útmutató naprakészen tartására és szükség szerinti revíziójára. Erre elsősorban a szabályozási környezet esetleges változásai, a hatósági tapasztalatok, továbbá az élelmiszeripari vállalkozások konstruktív visszajelzései alapján lehet majd szükség a jövőben. 

Címkék:
nébih, hatóság, szabályozás, minőség, minőségellenőrzés, kettős minőség,