Újabb szigorítás jön a magyar dohányboltokban: a Pénzcentrum cikke nyomán léphetett a hatóság

Pénzcentrum/MTI2022. május 16. 12:27

Korábban lapunk írt arról a joghézagról, amelyet kihasználva több kiskereskedelmi üzlet is árusíthatott úgynevezett "nikotinmentes hevítőrudat", mivel ezek nem felelnek meg a csak dohányboltban való árusíthatóság törvényi feltételeinek. Azonban a kiskaput úgy tűnik most bezárják: a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága jogszabály-módosítást készít elő az ügyben.

Május elején a Pénzcentrum szúrta ki, hogy több magyarországi üzletben is kaphatóak olyan "nikotinmentes hevítőrudak", amelyek kompatibilisek az olyan népszerű készülékekkel, mint amilyenekkel a Philip Morris által fejlesztett és forgalmazott Heets is fogyasztható.

Ahogy gyanítottuk, az olyan nagy láncok, mint a Lidl, a Spar, a CBA, a Coop, vagy a Reál vélhetően pontosan tisztában van vele, hogy ezek a termékek egy joghézag kihasználásával szabadon árulhatók. Mint azt a lapunknak megszólaló jogász elmondta: ezek a termékek nem felelnek meg a csak dohányboltban forgalmazhatóságot előíró törvényi feltételeknek, tehát szabályosan lehet őket árusítani kiskereskedelmi üzletekben is.

Vélhetően cikkünk megjelenése is közrejátszott abban, hogy most a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorítása, valamint a legális piac védelme érdekében jogszabály-módosítást készít elő a dohányt nem tartalmazó hevítőrudakkal kapcsolatban.

Mint a hatóság közölte: a tervezet lényege, hogy a dohányzási célú gyógynövénytermékek törvényi definícióját kiegészíti a hevítéssel történő fogyasztással is. További változást hoz a módosítás, hogy nikotintartalomtól függetlenül kizárólag dohányboltban forgalmazható termékké válnak a gyógynövényes hevítőrudak.

A piaci innovációk által kialakult joghézagokat rendezi egy, a közeljövőben hatályba lépő komplex törvénymódosítás, ami jelentős változásokat hoz a hazai dohánypiacon. A jogszabály-módosítást az indokolja, hogy egyre népszerűbbé válnak hazánkban a hevítéses technológiával fogyasztható, különféle növényi-, gyógynövényi alapanyagokból készült termékek, amelyek jelenleg a zárt dohány-kiskereskedelmi rendszeren kívül kerülnek forgalomba, ezáltal bárki, akár fiatalkorúak által is, szabadon hozzáférhetők

- írták. Hozzátették: a dohányt nem tartalmazó, hevítéssel fogyasztható nikotintartalmú vagy nikotinmentes termékeket a forgalmazók és a fogyasztók az új típusú dohánytermékek alternatívájaként kezelik. A dohánymentes hevítőrudak azáltal, hogy jelenleg a jövedéki kötelezettségeken és a forgalmazási korlátozásokon kívül esnek, jelentős piacra kerülési előnnyel rendelkeznek.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Kiemelt kockázat, hogy a termékek bárki által bárhonnan (például webshopból, benzinkúton, hírlapboltban, nagyobb élelmiszerláncokban) beszerezhetők, továbbá, hogy eredetük és összetételük sok esetben nem ismert

- fogalmazott a hatóság. Mint kifejtették, a tervezet egyúttal feloldja azt az ellentmondásos helyzetet is, hogy míg jelenleg a gyógynövényes hevítőrudak bárhol beszerezhetők, addig a hevítésükre szolgáló eszközök kizárólag dohányboltban érhetők el.

A módosítás értelmében a termékek online kereskedelme is tiltottá válik, továbbá a dohánytermékek esetében alkalmazandó általános reklámtilalom e termékkörre is vonatkozik majd.

A forgalmazók részére a készletek jogszerű rendezése érdekében a jogalkotó hat hónapos átmeneti időszakot biztosít. A javaslatcsomagot Magyarország benyújtotta az Európai Unió illetékes szakbizottságának is, amellyel kapcsolatban sürgősségi eljárást kért. A termékkör szabályozásának hatályba lépése a brüsszeli bürokrácia átfutási idejének függvénye.

Címkék:
dohánybolt, cigaretta, nemzeti dohánybolt, e-cigaretta, dohányzás, hatóság, cigi, jogszabály, módosítás, iqos, nemzeti dohányboltok, cigi árak,