Nesze neked árstop: ennyibe kerül most egy nagy családi bevásárlás Magyarországon

Pénzcentrum2022. május 3. 10:32

Néhány nappal ezelőtt jelentette be Orbán Viktor, hogy az élelmiszer- és benzinárstop egyaránt meghosszabbításra került július 1-jéig. A hvg.hu most egy négy fős család vasárnapi ebédjének hozzávalóinak árát gyűjtötte össze a nagy élelmiszerláncoknál, hogy megnézze tényleg hatással van-e az árstop a többi termék árára.

Nehéz megjósolni, hogy hogyan fognak alakulni az alapvető élelmiszerek árai az elkövetkezendő két hónapban, hiszen nagyon sok minden befolyásolja az árakat. A mi esetünkben többnyire külső hatásokról beszélhetünk, mint a Covid-járvány utáni fellendülés gerjesztette keresetnövekedés, vagy a háború miatti piaci pánik. Ezekhez kapcsolódnak a termékspecifikus ármozgások: az állati eredetű termékeket nagyban befolyásolja a takarmány ára és elérhetősége, a napraforgóolajnál pedig a háború hossza a meghatározó, hiszen a világ egyik fő exportőrnek számít Ukrajna.

Ennek kapcsán állított össze egy képzeletbeli bevásárlókosarat a hvg.hu, ami tartalmazza egy négy fős család vasárnapi ebédjét: csirkeaprólékból készült zöldségleves, sertéspörkölt, rántott csirkemellfilé és almáspite. Ezek mindegyike tartalmaz olyan terméket, ami az árstop esernyője alá esik, de olyat is ami nem.

A tesztből pedig kiderült, hogy ezt a menüt átlagosan 6700 forintért lehet megvásárolni, míg egy átlagos bevásárlás 12 ezer forintból jön ki. De körülbelül ezer forintot spórolhat az, aki hajlandó időt és energiát (és persze sokszor benzint) szánni arra, hogy mindent ott vegyen meg, ahol a legolcsóbb. Viszont, ha nem vagyunk ennyire találékonyak, akkor akár 2000 forinttal is drágább lehet a bevásárlásunk. A teszt eredménye szerint a legjobban akkor járunk, ha a Pennybe megyünk, amit szorosan követ az Aldi és az Auchan a lista második és harmadik helyezettje.

Ez alapján az is jól látszik, hogy az árstop megváltoztatta az árak egyensúlyát: régebben a sertéscomb és a tarja ára együtt mozgott, de most, hogy az előbbi árát 1300 forint körül befagyasztották a csont nélküli tarja már közelíti a 2000 forintot, de van, ahol már több mint 2200 forintot kérnek érte.

Címkék:
élelmiszer, drágulás, bevásárlás, árdrágulás, alapvető élelmiszerek, árstop, benzinárstop, ársapka,