Ezek az iskolások okosabban költik a pénzüket, mint sok magyar felnőtt: őket nem lehet könnyen átverni

Pénzcentrum2022. március 18. 21:00

A századik Fogyasztói tudatosságra nevelő iskola címet adták át 2022. március 18-án, Teskándon. A zalai községben működő Csukás István Általános Iskola is az Innovációs és Technológiai Minisztérium pályázatán érdemelte ki az elismerést. A már hat alkalommal meghirdetett kiírás összesen mintegy 40 ezer diákhoz juttathat el hasznos fogyasztóvédelmi ismereteket.

A pályázat célja, hogy a megtévesztő kereskedelmi gyakorlatoknak fokozottan kitett gyerekek, fiatalok diákéveik alatt útmutatást kapjanak a tudatos fogyasztói magatartásról. A címek odaítélésével a praktikus ismeretek elsajátítását érdemi intézkedésekkel, programokkal segítő iskolák erőfeszítéseit jutalmazza a tárca.

A sikeresen pályázók a felhívásban felsorolt tíz szempont (pl. az internet és közösségi média biztonságos használatra nevelés, reklámelemzés) közül legalább háromnak már megfelelnek, további egy elvárás későbbi teljesítését vállalják. Az elbírálásnál előnyben részesítik a kitüntető címmel rendelkező partnerrel együttműködő intézményeket.

A Fogyasztói tudatosságra nevelő iskola címet jelenleg 38 általános iskola és 62 középiskola viselheti. A díjazottak között húsz szakképzési centrum 38 szakiskolája is szerepel. A települések közül Budapest jár az élen tizenkét intézménnyel, Debrecen és Győr héttel holtversenyben a második, a bronzérmes Pécsett pedig öt iskola nevel fogyasztói tudatosságra.

A körültekintő vásárlásra felkészítő általános tartalmak mellett minden évben egy-egy kiemelt területre is felhívják a diákok figyelmét. Idén a hamis zöld állítások felismeréséhez adnak támpontokat az iskolák, bár az ellenőrzések tapasztalatai szerint efféle megtévesztésre idehaza csak elvétve akad példa. A fenntarthatósági üzenetekre fogékony fiataloknak azért érdemes tisztában lenniük azzal, hogy nem minden, magát bionak, ökonak, natúrnak mondó árucikk készül kizárólag természetes anyagokból, környezetbarát gyártási technológiákkal.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár kiemelte: „Az első százhoz hamarosan újabb oktatási intézmények csatlakozhatnak, a szeptemberben megnyitott idei felhívásra mostanáig tizenkét iskola jelentkezett. A szakminisztérium és a fogyasztóvédelmi hatóság a vásárlók jogait erősítő szabályozással, állandó jelenléttel óvja a magyar családokat. Az iskolákat bevonó programban célzott szemléletformálással alapozzuk meg a jövő vevőinek önvédelmi képességeit. Így tudatos vásárlók és a fogyasztóbarát szemléletet sajátjuknak érző leendő vállalkozók, kereskedők kerülnek ki az oktatási intézményekből.”

Címkék:
csalás, iskola, oktatás, tanulás, fogyasztóvédelem, diákok, tudatos, vásárlók, kereskedők, tudatos vásárlás,