Meglesz még az árstop böjtje: 1000 forintos étolaj szakadhat ránk a háború miatt

Pénzcentrum2022. március 2. 09:34

Ukrajna a világ legnagyobb napraforgóolaj-termelője, a termék egyik legnagyobb felvásárlója pedig az Európai Unió. Raskó György agrárközgazdász szerint amint lejár a kormányzati árstop, a magyar kisboltokba is berobban az orosz agresszió hatása.

A háború miatt az étolaj, illetve bármilyen növényi olaj drasztikusan meg fog drágulni a világpiacon, mivel Ukrajna a világ legnagyobb napraforgóolaj-termelője, a termék egyik legnagyobb felvásárlója pedig az Európai Unió - mondta a hvg.hu-nak Raskó György agrárközgazdász. Ez a magyarokra nézve azt jelenti, hogy amikor itt májusban az árbefagyasztásnak vége lesz, 25-30 százalékos drágulás jön a kiskereskedelemben az orosz-ukrán konfliktus miatt.

Nemcsak az étolaj, hanem a cukor és a liszt ára is nagyon föl fog menni a szakember szerint. Ez az áremelkedés egészen biztosan bekövetkezik. Szerinte a boltosok is tisztában vannak azzal, hogy mi az a határ, amit még elviselnek az emberek.

A szakember úgy véli, az áremelkedés olyan szintű lesz, hogy ezt a határt már átviszi, és a fogyasztók az étolaj helyett át fognak térni állati zsírra vagy egyéb zsiradékok fogyasztására. Valószínűleg a literes, jó minőségű étolaj ára meg fogja közelíteni az ezer forintot. 

Címkék:
drágulás, ukrajna, oroszország, áremelkedés, boltok, ukrán, orosz, étolaj, élelmiszerárak, élelmiszerár, árstop, háború, orosz-ukrán válság, orosz-ukrán krízis, orosz-ukrán háború, ársapka,