Ezzel a trükkel szakítanak nagyot a magyar éttermek: a vásárlók fizetnek rá a Foodpanda, a Wolt által nyújtott kényelemre?

Pénzcentrum2022. február 13. 19:06

Egyre elterjedtebb módszer a magyar vendéglátóhelyeken, hogy kétfféle  étlappal dolgoznak. Az egyiket a betérő vendégeknek szánják, a másik, emelt árú menüvel pedig a futárszolgálatokon keresztül rendelő vendégek szembesülhetnek. A ravasz trükkről a G7 cikke lebbentette le a fátylat.

Az egyik népszerű (de nem multi gyorskiszolgáló) hamburgerezőben a legolcsóbb hamburger a portál cikkének születésekor 1350 forintba kerül. Ugyanezért a hamburgerért azonban 1590 forintot kell fizetni, ha a Foodpandán keresztül rendelik meg. Egy másik, szintén nevesebb egységben az utcáról betérő vendég 1690 forintért kapja a legolcsóbb hamburgert, a Wolt applikációján keresztül azonban ugyanez 1990 forintba kerül.

Az oldal szerint a mintázat egyértelmű: a futáros applikációkban szereplő bruttó fogyasztói árak mindig minimum 18 százalékkal drágábbak, mint a sima étlapon lévők. Érdemes azonban fordítva, visszafelé számolni a különbözetet: a magasabb áraknak mindig (minimum) 15 százaléka a két ár közötti különbség, ez pedig valószínűleg a ételfutár cégek jutalékának felel meg.

Az összességében körülbelül 15 százalékos árkülönbözet az éttermek két étlapja között tehát arra utal, hogy a vendéglős sem a banki, sem a futárcéges költségeit nem akarja kigazdálkodni, ezeket teljes egészében áthárítja a fogyasztóra - vonták le a konklúziót. A portál tapasztalatai szerint a nagy nemzetközi gyorskiszolgáló étteremláncok nem dolgoznak dupla étlappal, náluk nem merült fel eddig, hogy ne érné meg kifizetni a futárcégek jutalékát.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Azt viszont fontos kiemelni, hogy az ételrendelés esetén az árat nagyban meghatározza az áfatartalom is, amely önmagában jelentős különbözet. "Míg helyben fogyasztás esetén csak 5 százalékos az áfa, kiszállított rendelésnél 27 százalék" –  hívta fel a figyelmet a Wolt.

Címkék:
forint, szép kártya, trükk, étel, hamburger, bruttó, pizza, drágaság, wolt, foodpanda,