Betett az árstop a magyar termékeknek? Ellepte a boltokat a cseh cukor és a szlovák liszt

Pénzcentrum2022. február 11. 10:00

Sokan tartottak attól, amikor bejelentették az árstopot, hogy az érintett termékek esetében el fogják árasztani a közértek és supermarketek polcait az importáruk. De vajon mennyire váltak be ezek a borús jóslatok, és pontosan hol, mit és mennyiért tudunk beszerezni?

A kormány január közepén rendelte el a finomliszt, a 2,8 százalékos UHT tej, a kristálycukor, a sertéscomb, az étolaj, valamint a csirkemell és -far-hát esetében, hogy az üzleteknek Az árstopot bevezetésekor számos kritika érte, amiknek hosszú sorbán csak az egyik volt az, hogy a mesterségesen alacsonyan tartott árak miatt az áruházláncok inkább az olcsóbb, külföldről behozott termékekkel fogják feltölteni a polcaikat. A hvg.hu annak járt utána, hogy a kormány által megnevezett hat alapélelmiszert a legnagyobb üzletek mennyiért adják el és nem utolsó sorban honnan szerzik be.

A tej esetében kiderült, hogy minden esetben egyértelműen magyar termékről beszélünk, ezzel szemben a másik 5 alapvető élelmiszer esetében már más a helyzet. Bár egyértelműen magyar a liszt a CBA-ban és a Lidlben és szlovák az Aldiban a többi vizsgált boltban, mint a Penny, a Spar, az Auchan és a Tesco nem derült ki egyértelműen az áru származási helye. Hasonló a helyzet a kristálycukor esetében is: míg az kiderült, hogy a CBA-ban és Spar-ban kapható cukor csomagolásán kaposvári cukorcsomagoló és forgalmazó cég jelzése látható, de ez nem feltétlen jelenti, hogy hazai gyártás lenne. A húsoknál a húspultokban a legtöbb esetben kint volt a magyar zászló, míg az étolaj esetében nem mindig derült ki egyértelműen, hogy hazai vagy importáruról beszélünk

Címkék:
kormány, CBA, tej, spar, import, magyar, étolaj, befagyasztás, árstop, ársapka,