Erről ennyit: a boltok helyett mégis a vásárlók fizethetik meg az árstop miatt kieső bevételeket

G72022. január 20. 09:44

Kiderültek a múlt héten az élelmiszer-árstop részletei, amelyből úgy tűnhetett, hogy nem a beszállítókat, hanem a kiskereskereskedelmi láncokat fogja hátrányosan érinteni az intézkedés. Most nagyon úgy néz ki, hogy mégis a vásárlók fizethetik meg a boltokban az árstop miatt kieső bevételt. Az sem kizárt, hogyha a boltok és a beszállítók nem tudnak megjegyezni, akkornőni fog az importáruk aránya a polcokon.

Az érintett szektorok szakértőinek megszólalásai alapján az az összkép bontakozik ki, hogy a beszállítókra tényleg nem lesz hatással az árstop - írja a G7. Megállapítják, hogy pillanatnyilag nem látszik olyan jogi lehetőség, amely meg tudná akadályozni, hogy a több ezer árucikket forgalmazó boltok a hét terméken kieső bevételt más termékek áremelésével ne kompenzálják. Nehéz elképzelni, hogy a vezető boltláncok hét termék magyarországi árstopja miatt egyáltalán érdemben módosítani fogják az idei üzleti terveiket – vagyis a magyar lakosság érdekében kisebb profittal is beérik a vártnál.

Bár a kamara szerint erre van "kerete" a kiskereskedelmi szereplőknek, és társadalmi szolidaritás címén el is várható tőlük, hogy benyeljék a kiesést. A boltláncoknál még mindig kisebb lesz a kiesés, mint az egyébként is egyre nehezebb helyzetben lévő kisboltok esetében. Mindenesetre a boltok a kieső bevételt minden valószínűség szerint megpróbálják majd behozni más termékeken. Ha így lesz, akkor végső soron az árstop hatása szétterül: az összes vásárló anyagi szolidaritása lesz az, hogy októberi áron jutnak hozzá a liszthez és a cukorhoz azok, akiknek ez tényleg sokat számít.

Címkék:
vásárlás, bolt, drágulás, infláció, bevásárlás, hatósági ár, árstop, ársapka,