Komoly dilemmában a magyar boltok: nem biztos, hogy megéri a SZÉP-kártya elfogadás

Pénzcentrum2021. december 30. 09:34

Nem feltétlenül éri meg az élelmiszerboltoknak 4 hónapra SZÉP-kártya elfogadóhellyé válni. Sok üzlet most számolgat, hogy a lépés reklámértéke megtérül-e, hiszen a másik oldalon ott az adminisztráció és a vásárlások után fizetendő jutalék.

Karácsony előtt jelentette be Orbán Viktor, hogy 2022 februárjától május 31-ig élelmiszert is lehet majd vásárolni SZÉP-kártyával. Azonban nem biztos, hogy minden üzlet bevállalja az átállást: a 444 forrásai szerint ugyanis ez túlzottan nagy átalakításokkal járna.

Sok üzlet épp azt számolgatja, megéri-e erre a 4 hónapra elfogadóhellyé alakulni. Mint a portál felidézi, az OTP az elmúlt években országszerte több tízezer szolgáltatóval kötött szerződést, de ezek nem 4 hónapra szóltak.

Ahhoz, hogy valaki elfogadóhellyé váljon, online szerződést kell kötni a bankkal, meg kell adni céges vagy vállalkozói adatokat, valamint a már meglévő POS terminált alkalmassá kell tenni a SZÉP-kártya technikai kezelésére. Emellett tranzakciónként a beváltási forgalom 3,6 százalékát, de legalább 12 forint jutalékot kell fizetnie a SZÉP-kártyás vásárlások után, az elfogadóhely az ezzel a díjjal csökkentett összeget fogja megkapni. A másik oldalról viszont jó reklám lehet az üzletnek, ha nagy betűkkel kiírja, hogy SZÉP-kártyát is elfogadnak.

Frissítés!

Eredeti cikkünkben az szerepelt, hogy évente maximum 150 ezer forintot lehet élelmiszerre költeni a SZÉP-kártyáról. Ennek kapcsán a Kormányzati Tájékoztatási Központ a következő tájékoztatást küldte a kormany.hu oldalon megjelentek alapján:

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

"A kormány megteremette annak lehetőségét, hogy a vendéglátás alszámláról 2022. február 1-jétől 2022. május 31-ig lehet hideg élelmiszerre költeni. Ugyanakkor mivel az alszámlák (szálláshely, vendéglátás, és szabadidő zsebek) közötti átjárhatóság 2022. december 31-ig megmarad, ezért valójában mindegyik alszámláról lehet hideg élelmiszert vásárolni. Természetesen a korábban célként kijelölt szolgáltatások (szálláshely-, vendéglátás és szabadidő szolgáltatások) vásárlása továbbra is zavartalanul minden alszámláról megvalósítható.

Mind a három alszámlán lévő teljes pénzösszeg felhasználható hideg élelmiszer vásárlásra függetlenül attól, hogy mikor került az beutalásra. A vendéglátás alszámlára legfeljebb évi 150 ezer forint utalható, de ez nem azt jelenti, hogy ennyit lehet maximum hideg élelmiszerre költeni. Az újonnan és a már korábban beutalt összegeket egyaránt fel lehet használni mind a három alszámla esetén hideg élelmiszer vásárlásra. 

A személyi jövedelemadóról szóló törvény, a Széchenyi Pihenőkártya felhasználásának veszélyhelyzetben történő eltérő alkalmazásáról szóló 781/2021. (XII. 24.) Korm. rendeletet és a Széchenyi Pihenő Kártya kibocsátásának és felhasználásának szabályairól szóló 76/2018. (IV. 20.) Korm. rendeletet együttesen kell értelmezni a SZÉP-kártyáról történő hideg élelmiszer vásárlásakor."

Címkék:
vásárlás, élelmiszer, SZÉP-kártya, szép kártya, bevásárlás, boltok, üzlet, üzletek, élelmiszerbolt,