Ennek csúnya vége lehet: elszálló infláció, chiphiány fenyegeti a karácsonyt

Pénzcentrum2021. december 6. 08:14

Nyakunkon a karácsony, egyre nagyobb tömeggel találkozhatunk a boltokban, plázákban, mindenki készül az ünnepekre, és vagy ajándékokat vásárol, vagy az ünnepi menü fogásaihoz szükséges alapanyagokat szerezné be. De vajon hogyan alakul idén ez a karácsony előtti beszerzési körút, lesz-e minden a boltokban, amit keresünk, és egyáltalán megengedhetjük-e magunknak ezt az év végi kiköltekezést? Ezekre a kérdésekre kereste a választ a HelloVidék.

Sokan már elkezdték beszerezni a karácsonyi ajándékokat, de idén nemcsak a szokásos utolsó napi tülekedéssel kell számolniuk, hanem az infláció, a forint romlása, a nemzetközi fuvarozások akadozása és az egyéb alapanyagár-emelkedések miatti drágulásokkal is.

Ráadásul még az sem biztos, hogy megkapnak mindent a boltokban, és most nem arra gondolunk, hogy ha kifutnak az időből, nem lesz már olyan szép libacomb a hűtőpultokban, hanem a nemzetközi chiphiány következtében bizony az sem biztos, hogy a kívánt digitális eszközöket, szórakoztató konzolokat, laptokokat vagy egyéb elektronikus eszközöket be tudják majd szerezni az emberek.

Ugyanígy a háztartási kis- és nagygépek pótlásával is gondok lehetnek decemberben, már sokan előre kongatják a vészharangot, hogy rengeteg minden hiányozhat a fa alól, amivel normál esetben számoltak volna az emberek. A vásárlási kedv ugyanakkor a várakozások szerint idén nagyobb lesz, mit tavaly volt, a kérdés csak az, mire jutunk vele.

A HelloVidék megnézte hát lépésről lépésre, milyen falakba ütközhetnek idén decemberben a karácsonyi szezonban a vásárlók és a magyar háztartások, de a kisvállalkozókat és az őket érintő áruforgalmat is megvizsgáljuk a Takarékbank szakértőjének a segítségével.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Infláció és pénzromlás

Ha érdekel a cikk további része, olvasd el a HelloVidék oldalán!

Címkék:
ajándékozás, drágulás, infláció, ajándék, bevásárlás, hellovidék, chiphiány, infláció mértéke,