Van még hova? Hamarosan kiderül folytatódott-e a magyar boltokban tapasztalt horrordrágulás

Pénzcentrum2021. november 7. 19:06

Számos statisztikát publikál a KSH a jövő héten, például az októberi inflációra és a szálláshelyek szeptemberi forgalmára vonatkozókat is. 

Hétfőn közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a külkereskedelmi forgalom szeptemberi előzetes statisztikáját – áll az MTI gyűjtésében. A kivitel értéke 8,3 milliárd eurót (2945 milliárd forint), a behozatalé pedig 9,1 milliárd eurót tett ki augusztusban, így a termék-külkereskedelmi hiány 751 millió euró volt. A kivitel volumene 3,6 százalékkal kisebb, a behozatalé 6,9 százalékkal nagyobb lett a nyár utolsó hónapjában az előző év azonos időszakához viszonyítva. Idén január-augusztusban a kivitel értéke 77,5 milliárd euró, a behozatalé 74,8 milliárd euró volt, a külkereskedelmi mérleg többlete 2,7 milliárd eurót tett ki. Az első nyolc hónapban az egy évvel korábbihoz képest a kivitel volumene 15 százalékkal, a behozatalé 14 százalékkal emelkedett.

Kedden jelenik meg a fogyasztói árak októberi alakulására vonatkozó statisztika, és a kereskedelmi szálláshelyek szeptemberi forgalma. Szeptemberben a fogyasztói árak átlagosan 5,5 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál. Az emelkedés megegyezik az elemzők előzetes várakozásával. Ennél magasabb inflációt kilenc évvel ezelőtt, 2012 októberében mértek utoljára. A fogyasztói árak egy hónap alatt átlagosan 0,2 százalékkal nőttek.

Címkék:
euró, árak, ksh, fogyasztás, statisztika, milliárd, fogyasztói árindex,