Újra robog a kiskereskedelem: egyre többet vásárolnak a magyarok

Pénzcentrum2021. november 5. 10:34

2021. szeptemberben a kiskereskedelem forgalmának volumene a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt 5,8 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit. Szeptemberben az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 3,0, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 8,1, az üzemanyag-kiskereskedelemben – a tavaly szeptemberi alacsony bázis eredményeként – 8,4 százalékkal emelkedett az értékesítés az előző év azonos időszakihoz viszonyítva. 

2021. szeptemberben, az előző év azonos időszakához viszonyítva, naptárhatástól megtisztítva:
Az országos kiskereskedelem forgalmának volumene 5,8 százalékkal nőtt. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 3,0 százalékkal növekedett. Az élelmiszer-kiskereskedelem 74 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 3,6 százalékkal, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 1,4 százalékkal nőtt - derül ki a KSH friss adataiból.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalma összességében 8,1 százalékkal bővült. Az eladások volumene a textil-, ruházati és lábbeliüzletekben 23, a használtcikk-üzletekben 16, a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletekben 8,8, a könyv-, számítástechnika-, egyébiparcikk-üzletekben 5,0, az iparcikk jellegű vegyes üzletekben 2,1 százalékkal emelkedett. A forgalom volumene 6,2 százalékkal kisebb lett a bútor-, műszakicikk-üzletekben.

Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 8,9 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 19 százalékkal tovább bővült. Az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene 8,4 százalékkal növekedett. A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 5,5 százalékkal csökkentek.

Címkék:
élelmiszer, ksh, kiskereskedelem, forgalom, üzletek,