Dömping a piacokon: ezt a zöldséget veszi most mindenki - így készítik el

HelloVidék2021. augusztus 27. 08:15

Általában egyszerre érik be és hatalmas mennyiségben a főzőtök, a patisszon, a cukkini. Olcsó, sok van belőle és egészséges, tehát ezzel a triumvirátussal érdemes egy kicsit bővebben is foglalkozni - írja a HelloVidék.

Amellett, hogy nyáron nagy mennyiségben lehet hozzájutni, és olcsó is, nagyon egészségesek a tökfélék. Élettani hatása, hogy minél több növényi táplálékot fogyasztunk, annál kevésbé vesszük igénybe a hasnyálmirigy inzulintermelését, melynek kimerülése vezet végül a cukorbajhoz. A tök, tulajdonságai miatt jó alapanyaga a vércukorszint csökkentésnek. Enyhe cukorbajban szenvedő betegekben kimutatták, hogy reszelt tök fogyasztása után 5 órával mintegy 30%-kal csökkent a vércukorszintjük, úgy hogy gyógyszert nem szedtek mellé.

Az ún. ciklooxigenáz enzimrendszer, felelős elsősorban a prosztaglandin nevű anyagok keletkezéséért, ezek a vegyületek pedig jó gyulladáscsökkentők, amelyek képesek gátolni a prosztaglandinok keletkezését. Ezek sokszor a lázat is csökkentik.

De hogy készítsük el a tököt, patiszont, cukkinit? A legtöbben rántva, vagy főzelékként, esetleg krémlevesként fogyasztják, de úgy hamar rá lehet unni. A HelloVidék most három különleges receptet mutat a tökfélék felhasználására, amelyek ebben a cikkben olvashatók.

Címkék:
vásárlás, olcsó, zöldség, nyár,