Ilyen silány import zöldséget sóznak rá a boltok a magyar vásárlókra: ez a nagy trükk

Agrárszektor.hu2021. április 13. 09:15

Sok-sok családot ért kellemetlen meglepetés húsvét vasárnap reggelén, amikor az egy vagy esetleg három nappal korábban megvásárolt retket a sonka mellé az asztalra tették, ugyanis a szemek addigra az eredeti térfogatuk felére, harmadára zsugorodtak. De voltak gondok a csomózott zöldhagyma minőségével is.

"Ezek a gondok szinte kizárólag a külföldről behozott primőr áruknál jelentkeztek. Dél-Európában más a retek termesztési technológiája, mint idehaza. Az ottani gazdaságok már talaj nélkül, úgynevezett vízágyas technológiával termelik a 20-25 milliméter átmérőjű retket. Ez sokkal gyorsabb növekedést és kevesebb szárazanyag tartalmat jelent. A magyar gazdák továbbra is talajon termelnek, így a növény szervesen építkezik, lényegesen kisebb víztartalommal"  - mondta az Agrárszektornak Acsay Lajos zöldségkereskedő, a NAK Csongrád-Csanád megyei szervezete élelmiszerforgalmazási osztály elnöke. 

A minőségromlás szempontjából nem hagyható figyelmen kívül az a körülmény sem, hogy az import termékek napokkal korábban kikerültek a termőhelyükről, mint a hazaiak. A legkorszerűbb módszerrel történő szállítás is próbatétel a nagy víztartalmú zöldségfélék számára. Amikor a pultra, bevásárló szatyrokba kerülnek, már korántsem ideálisak számukra a körülmények. Nemcsak a víztartalmuk párolog el gyorsan, hanem elveszítik a roppanóságukat is - írja a lap.

Magyarországnak teljesen más a klímája, mint Dél-Európának, így januárban-februárban sem a napsütéses órák száma, sem a hőmérséklet nem elegendő ahhoz, hogy megfelelő nagyságúra nőjenek, vastagodjanak a csomózott zöldhagyma egyedei. Idehaza a magról vetett hagymák nincsenek a fejlődésüknek azon stádiumában, hogy piacképesek legyenek. Ennek az idén az átlagosnál hidegebb márciusi időjárás is az oka.

Az árban nincs jelentős eltérés az import és a hazai retek és zöldhagyma között.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A felvásárlási árakat idehaza alapvetően ezeknél a termékeknél a nagy áruházak diktálják. Ha a meghatározott értékért nem kapnak hazait, máris rendelik az importot. A szabad piacon most 150-200 forint közötti áron kel el a hónapos retek csomója, míg az áruházak 120-150 forintért fogadják ezeket a cikkeket a hazai kertészetekből. 

Felmérést készít a Pénzcentrum!

A Pénzcentrum legújabb felmérésében arra keresi a választ, miért keresik elsősorban a vásárlók a magyar termékeket, milyen elvárásaik vannak a boltokkal szemben, illetve mi motiválhatná őket arra a jövőben, hogy inkább a hazai árukat válasszák. Kérjük, hogy válaszaiddal segítsd te is a munkánkat!

Címkék:
vásárlás, zöldség,