Durva változás: ekkortól jönnek az egységes cigisdobozok Magyarországon

Pénzcentrum2021. március 30. 08:29

Év végén jöhetnek az egységes cigisdobozok Magyarországon. A szabályozás szerint amikor egy dohányipari szereplő új terméket szeretne bevezetni a piacra, vagy a már elérhető terméken szeretne lényegi változást végrehajtani, annak azonnal egységes csomagolásba kell kerülnie.

Lázár János 2015 júniusában jelentette be, hogy a kormány egységes cigarettacsomagolást szeretne, ám az eredeti, 2019 májusi határidőt egy kormányrendelettel két és fél évvel kitolták, így a gyártóknak még év végéig van idejük eleget tenni a törvénynek - írja a 24.hu.

Piaci szereplőktől származó értesüléseik szerint a felmárkázott és egyedi designú termékeket november-december körül kezdhetik el tömegesen lecserélni. De a rendelet szerint a dohányboltok 2021. december 31. után is árusíthatják a korábban már beszerzett, nem egységes csomagolásban lévő termékeket.

Az iparágon belül komoly téma az egységes csomagolásra történő váltás, hiszen a szabályozás szerint amikor egy dohányipari szereplő új terméket szeretne bevezetni a piacra, vagy a már elérhető terméken szeretne lényegi változást végrehajtani, annak azonnal egységes csomagolásba kell kerülnie.

Így a határidő közeledte megváltás a dohányipar számára: mivel senkinek nem érdeke, hogy idő előtt váltson csomagolást, a termékfejlesztés minimálisra csökkent. A 24.hu szerint az új szabályokkal két eszköz marad a gyártók kezében: az egyik az ár, a másik a termékfejlesztés, hiszen attól a ponttól kezdve már ténylegesen csak a minőség lesz a különbség a cigaretták között. A dobozokról minden eltűnik, ami korábban a márkához kapcsolódott.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A változás az első hetekben várhatóan nagyon komoly fejfájást fog okozni a dohányboltosoknak, hiszen amikor hátrafordulnak az eladók, öt négyzetméteren ugyanazt fogják látni és nehezebben találják majd meg, mit kért a vevő. A gyártóknak érdeke, hogy segítsenek ebben a kereskedőknek, ezt különböző színű árjelzőkkel meg is teszik majd.

Címkék:
vásárlás, cigaretta, nemzeti dohánybolt, tömeg, cigi, lázár jános,