Ha ez így megy tovább, rengeteg üzlet már sosem nyit ki: csak a közértekben nincs recesszió

Pénzcentrum2021. március 12. 16:02

A februári hónap se kedvezett a kiskereskedelemnek, pedig az iparcikkes boltok csak március 8-tól zártak be. Tulajdonképpen augusztustól tart a boltos világ mínuszban záró vesszőfutása, ami februárban is folytatódott. Az iparcikkes boltokban hónapok óta 10-20 százalékos a zuhanás: sokan már nem fognak kinyitni.

A január és a február hónapok a leglustábbak közé tartoztak a járványos időszak előtt, ilyenkor hagyták a legkevesebb pénzt a kasszákban a vásárlók - írja a blokkk.com. A járvány szele azonban már egy esztendővel ezelőtt megcsapta a boltos világot, és kivételt faragott a februárból. A háziasszonyok nekiláttak a hosszabb bevásárlólistáknak és 2020-ban 11%-kal megugrott a boltos vásárlások mennyisége (volumene). Ekkora havi növekedés nem csak februárban nem volt a statisztikában, hanem más hónapokban sem előtte. És persze ez a február nagyobbra is sikeredett az előtte lustálkodó januárnál is.

2021-ben elején úgy érezhették a vásárlók, csak lefut a járvány második hulláma, kezdtek is kicsivel többet vásárolni, mint előtte. De hát lecsapott a harmadik hullám, így a január végi remények szertefoszlottak és a boltos statisztika egyre kisebb emelkedést jelzett, a pénztárakban hagyott összegeket nézve.

Jelenleg azzal számolhatunk a heti monitoros statisztika alapján, hogy folytatódik a boltos világ augusztus óta tartó vesszőfutása. Az áprilisi mélypontot követően sikerült ugyan a nyári hónapokra kikapaszkodni a gödörből, de utána hónapról-hónapra a nulla alatt mozgott a mutató (mennyiségben, volumenben). És januárban már azt sem lehetett elmondani, hogy mindent mérlegre dobva (hagyományos boltokat, webáruházakat együtt) legalább forintokban számolva több pénzt hagytunk a boltokban, webáruházakban. Igaz, csak kicsivel, de kevesebbet.

Mennyiségben, volumenben -4,7% volt a hagyományos boltok esése, 2,1%-ot húztak felfele a webáruházak a mutatón, de az így is 2,6%-os mínuszban zárt. Folyóáron pedig becsúszott egy egymilliárdos mínusz. A február sem ígérkezik jobbnak a heti monitoros statisztika alapján. Hétről-hétre olvadozott a hagyományos boltok mutatója, de az élelmiszeres boltoké is.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A benzinkutaknál több pénzt hagytunk, de a benzin drágább is lett.

És a március 8-tól bezárásra ítélt iparcikkes boltok mélyrepülése folytatódott, sokan már nem fognak kinyitni. A járványügyi szakemberek szerint korai még nyitásról beszélni, a járvány pusztító felfutása is hosszabb lehet, a bezárás pedig csak a pénz viszi, amit a kormányzati támogatások teljes egészében nem pótolnak. De lesz, aki pont ezzel éli túl.

Címkék:
vásárlás, bolt, repülés, üzlet, recesszió, ces, augusztus 20.,