Így néz ki egy disznóvágás 2020-ban: tényleg megéri?

Pénzcentrum2020. december 22. 08:16

Már novembertől megnőtt az érdeklődés a vágnivaló sertések iránt - hiszen itt a karácsony, illetve a tél mindig a disznótorok időszaka. Erre épült egy érdekes vállalkozás Barcson, amely nemcsak a vevő által kiválasztott sertés vagy sertések "bérnevelését" vállalja, hanem garantáltan jó minőségű, vágnivaló sertést is biztosít bármikor az érdeklődőknek. 

Ma már egyre kevesebb ember tart otthon sertést; sokan még akkor sem vállalják az állattartást, ha lehetőségük lenne arra. Ennek azonban több oka is van: a kisüzemben vagy a háztájiban tartott sertés nevelése nem igazán lehet minden esetben gazdaságos a magas takarmányárak mellett, és olcsóbb a nagyüzemi sertéshúst megvásárolni. Az ünnepek alatt viszont igencsak megnő az érdeklődés a vágnivaló sertések iránt, alapvetően 

ide összpontosul az úgynevezett privát vágások legnépszerűbb időszaka.

"November és január között jelentősen nagy az érdeklődés, havi szinten mintegy 150 disznót adunk el magánszemélyeknek, míg az év más időszakaiban viszonylag szolid az érdeklődés, amikor leginkább a regionális kisebb vágóhidak és hentesek jelentkeznek. A legtöbb vevő általában a 150-200 kilogramm körüli sertést szeretne vásárolni, amiből szép mennyiségű tőkehús is és füstölt áru is kerülhet az ünnepi asztalra. A hízósertéseket ebben a szezonban kilogrammonként egységesen 500 forint bruttó összegért kínáljuk" - mondta el a HelloVidéknek Rideg Gábor, a Dráva-Coop Zrt. termelési igazgatója.

A cikk folytatása a bérnevelésben tartott sertésekről a HelloVidék oldalán olvasható.

Címkék:
vásárlás, sertés, sertéshús, takarmány, háztáji, török gábor,