Ezért ajándékozunk évről évre drágább ajándékokat szeretteinknek

hvg.hu2020. december 15. 09:33

Azt egyelőre még nem lehet tudni, hogy karácsonykor a magyarországi korlátozások mennyire lesznek szigorúak, egyelőre annyi biztos, hogy a kijárási korlátozás marad, de a vásárlási sávokat most épp nem alkalmazzák. De miét hajszoljuk a drága ajándékokat? Szakember válaszol.

A GKI és az Árukereső közös felmérésében arra jutott, hogy míg a válaszadók tavaly átlagosan nyolc embernek adtak ajándékot karácsonykor, idén a közeli családtagokra és barátokra, nagyjából öt-hat emberre korlátozódik ez a lista.

Könnyebb lett a vásárlás, sokkal több embernek van szabadon elkölthető pénze, néhány száz évvel ezelőtt ez még elképzelhetetlen volt

- mondja a hvg.hu-nak Szászi Barnabás, pszichológus-közgazdász, döntéskutató, hozzátéve, hogy a karácsony sokak számára ma már szinte kizárólag az ajándékozás köré épül.

Az ajándék lényege - a pszichológus szerint - az, hogy a kapcsolatokat erősítse: "az élmények ilyen szempontból jó ajándékok, mert azokra később is emlékezhetünk." A veszteségelkerülés mégis arra sarkall bennünket, hogy a régi, jól bevált ajándékokat vegyük évről évre.

 

Címkék:
vásárlás, karacsony, online, ajándék, 2020,